6 razloga zašto trebate dan započeti vodom s limunom

Sprite, sok, limun

Ako je vitalnost to što tražite, počnite jednostavnim koracima i poboljšajte svoj stil života. Umjesto ispijanja kave tik nakon što otvorite oči, jutro pozdravite čašom (mlake) vode s limunom.

Bez vode nema života, to znaju i vrapci na grani, no zašto se tako rijetko pridržavamo pravila o dostatnoj hidrataciji? Iskreno, pijete li zaista svojim osam čaša vode dnevno? Pri tome valja napomenuti kako je količina od osam čaša prosjek koji se povisuje u toplijim mjesecima ili uslijed intenzivnih tjelesnih aktivnosti.

Ako želite poboljšati rad svog metabolizma, najbolji način je usvojiti zdrave navike i malim koracima osigurati velike rezultate. Stručnjaci tako preporučuju započinjanje dana čašom (mlake) vode s iscijeđenim limunom! Ne morate nužno napraviti potpunu limunadu – dovoljno je iscijediti polovicu limuna i obavezno preskočite šećer!

Znate li zašto je voda s limunom zdrava?

1. Mršavljenje

Voda s limunom predstavlja jednostavan pokretač uspavanog i ulijenjenog metabolizma. Ako izbacivanje toksina iz vašeg tijela treba malu pomoć, pronaći ćete ju upravo u ovom napitku.

2. Blistava koža

Voda s limunom pravi je čudotvorac za kožu koji djeluje "iznutra". Vitamin C kojim je ovaj agrum krcat umanjuje oštećenje kože uzrokovano sunčevim zrakama, ublažuje bore i povećava stvaranje kolagena – odgovorne tvari za elastičnost kože.

Kada govorimo o koži cijelog tijela, limun pomaže izbaciti toksine iz tijela, pa će i tako koža biti čišća i blistavija.

3. Imunitet

Limuni su bogat izvor sjajnih nutrijenata, poput već spomenutog vitamina nad vitaminima – vitamina C te kalija, koji pomažu u obrani od prehlade, a imunitet drže na zavidnoj razini.

4. Probava

Dobrobiti vode s malo limuna ne staju ovdje! Ovaj je napitak vrlo koristan za probavni trakt i izbacivanje toksina. Ako vas muči podrigivanje, nadutost ili žgaravica, sad znate koje je prirodno rješenje.

5. Podizanje energije

Voda obogaćena vitaminom C djeluje kao prirodni Red Bull… Opskrbite tijelo njome ujutro i osjetite kako se budite u tren oka!

6. Čišćenje

Proljeće je idealno vrijeme čišćenja organizma jer nam je svježe voće i povrće sada dostupnije. Limun može pomoći jetri u njenom funkcioniranju u očistiti tijelo od toksina. Kao posljedica toga metabolizam će se ubrzati, imat ćemo više energije, a naše će tijelo biti spremnije oduprijeti se bolestima.


Koliko dobro poznajete limun?

Limune uglavnom dijelimo na žute i zelene, no to je samo komercijalna podjela jer rastu na istom drvetu. Zeleni se limun razvija iz proljetnog cvijeta drveta umjetno, namjerno izazvanom sušom koja mora trajati četrdeset dana između lipnja i srpnja. Tako dobiven proljetni plod ima tanku, zelenu koru i vrlo sočno meso. Uobičajeni žuti plodovi rastu na istom drvetu, samo što dozrijevaju zimi.

Ovaj je citrus poznat po svojem antiseptičkom učinku. Prije se vjerovalo kako može izliječiti kugu i malariju. Krcat je vitaminima C, A, B, B2 i P. Konzumacija stimulira sekrecijske žlijezde, probavu i jetru. Od svog voća, najveći je izvor energije. Preporuča se popiti limunadu sa što manje šećera kada se osjećate umorno ili vam treba stimulacije za vježbanje ili intelektualni rad. Limun također pomaže kod loše koncentracije i glavobolja. Nakapajte ga u čaj kad ste prehlađeni ili polovicu limuna utrljajte na sljepoočnice ako vas boli glava.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!