Ako ste se pitali koja je tajna dugovječnosti ljudi s Dalekoga Istoka, odgovor je zasigurno u načinu prehrane. Pogledajte sve dobrobiti azijske kuhinje i uvedite je i u svoj jelovnik.
U azijskoj kuhinji veliku ulogu igraju – začini. Oni hrani daju ne samo poboljšan okus, nego i boju što je, zapravo, od iznimne važnosti uzme li se u obzir da hrana iz azijske kuhinje naprosto teži potpunoj harmoniji – od okusa, boje do teksture.
Dobrobiti azijske kuhinje
Ako pogledate namirnice koje su neizostavne u ovoj tradicionalnoj kuhinji, postat će jasno zašto se može smatrati pravom malom riznicom zdravlja:
- zeleni čaj
- mnoštvo voća i povrća
- začini
- orašasti plodovi
- riba i morski plodovi
- voće kao desert
- cjelovite žitarice
- soja
- tradicionalno mjerenje i kontroliranje porcija
- minimalan unos crvenoga mesa
Svaka od navedenih stavki ima određeno djelovanje na ljudsko zdravlje. Zamislite kako je kada se tek sve to nađe na jednom jelovniku. Naime, poznato je da nezaslađen zeleni čaj ima itekakav detoksikacijski učinak na organizam, ali je itekako učinkovit kada je u pitanju smanjenje rizika od dijabetesa tipa 2. Neka su istraživanja pokazala kako svakodnevno konzumiranje zelenoga lisnatoga povrća smanjuje rizik od srčanih oboljenja.
Za nesanicu birajte kamilicu, a za energiju zeleni čaj: za što su dobri drugi čajevi?
Također, jedno od pravila koje vrijedi u azijskoj kuhinji jest tzv. Hara Hachi Bu što znači jedi dok nisi 80% sit. Upravo ovakva filozofija sprječava prejedanje, a time i pretilost, ali i razna druga oboljenja.
Koje su sve dobrobiti grčke kuhinje?
Foto: Shutterstock
J. R.