Bijela riža povisuje rizik od dijabetesa tipa 2

riza-sirova

Harvardski su istraživači ustanovili vezu između povećane konzumacije riže i dijabetesa tipa 2, bolesti koja je već zahvatila razmjere epidemije.

"Ustanovili smo da bijela riža najvjerojatnije povisuje rizik od dijabetesa tipa 2, pogotovo povećana konzumacija kao što ej slučaj u azijskoj populaciji. Istovremeno, ljudi bi trebali obratiti više pozornosti na druge stvari koje jedu. Bitno je osvijestiti cijeli obrazac konzumacije", savjetovao je Qi Sun sa Sveučilišta Harvard.

Njegov je tim proučio rezultate prethodnih četiri studija provedenih u Kini, Japanu, Australiji i SAD-u koje su pratile 350.000 osoba kroz razdoblje od četiri do 22 godine. Ukupno je više od 13.000 osoba razvilo šećernu bolesti tipa 2.

Osobe koje su jele najveće količine bijele riže bile su 55 posto sklonije razvijanju ove bolesti nego ispitanici koji su jeli najmanje količine. U SAD-u i Australiji, gdje je konzumacija riže tradicionalno manja, razlika je iznosila 12 posto. Azijski su ispitanici prosječno jeli tri ili četiri porcije riže dnevno, usporedno sa samo dvije porcije tjedno, koliko su jeli zapadnjaci.

Voditelj studije objavljene u časopisu British Medical Journal naglasio je kako su istraživanja koja je njegov tim analizirao imala određena ograničenja, npr. detaljan popis hrane koju su ispitanici jeli osim riže.

Koja je alternativa?

Smeđa ili integralna riža prehrambeno je mnogo vrednija od bijele riže. Zadržava dio ovojnice i klicu, zbog čega sadrži više hranjivih tvari. Smeđa riža sadrži 3,5 puta više magnezija, četiri puta više vitamina B1 i vlakana te pet puta više nikotinske kiseline i 1,6 puta više folne kiseline nego bijela riža.

Kako smeđa riža sadrži sve svoje prirodne elemente zajedno s ljuskom, ona će se sporije i razgrađivati te biti idealan izbor za sve one koji ne žele nagli inzulinski skok. S druge strane, bijela riža će zbog nedostatka ovojnice, gdje se nalaze vlakna i ostali hranjivi nutrijenti, brže ući u krvotok i uzrokovati veći skok inzulina (visoki glikemijski indeks).

Dijabetes tipa 2

Razvoj dijabetesa tipa 2 obilježen je inzulinskom rezistencijom. Kod ljudi s tim tipom šećerne bolesti tijelo ne može učinkovito upotrijebiti proizvedeni inzulin. Oni svoje stanje često mogu kontrolirati vježbanjem i dijetom. Međutim, često su potrebni lijekovi koji se uzimaju oralno te inzulin. Gotovo 90 posto od 250 milijuna ljudi u svijetu oboljelih od dijabetesa ima dijabetes tipa 2. I prvi i drugi tip šećerne bolesti ozbiljni su i oba mogu pogoditi i djecu. Važno je biti upoznat sa znakovima koji upućuju na dijabetes.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!