Čaj od mente uklanja bol!

caj-menta1

Brazilska menta ili Hyptic crenata odavno je poznata zbog svojih ljekovitih svojstava. U Brazilu se koristila za liječenje glavobolje, bolova u trbuhu, gripe i prehlade.

Stručnjaci Newcastle sveučilišta ovom su studijom dokazali da je stari, prokušani lijek jednako učinkovit i danas.

MentaKako pripremiti čaj od mente?

Najčešća metoda je proizvodnja same esencije brazilske vrste mente Hyptis crenate. Suhe listove mente potrebno je pola sata kuhati u vodi, te dobivenu tekućinu jednostavno pustiti da se ohladi. Tako pripremljen čaj, konzumiran u većim količinama blagotvorno djeluje na bol, a njegov se učinak može usporediti s djelovanjem Indometacina (lijek sličan aspirinu).

'Većina lijekova koji se daju na recept baziraju se na molekulama koje se javljaju u prirodi. Mi smo samo uzeli biljku koja se široko koristi za ublažavanje boli i znanstveno dokazali da djeluje jednako učinkovito kao i sintetski lijekovi. Sada moramo saznati kako i zašto tako djeluje', rekla je Graciela Rocha, znanstvenica koja je vodila istraživanje.

Nakon ovih prvih istraživanja, provedenih na laboratorijskim miševima, slijede i kliničke studije koje bi trebale potvrditi utjecaj mente na olakšavanje boli kod ljudi.

Studija je objavljena u časopisu Acta Horticulturae.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!