Čaša vina dnevno za niži rizik od depresije

crno vino, alkohol

Čaša vina dnevno može za trećinu smanjiti rizik od depresije kod osoba srednje i zrele dobi, tvrde rezultati nove studije.

Osobe koje piju između dvije i sedam malih čaša vina tjedno, u prosjeku imaju 32 posto niži rizik od razvoja depresije, otkrili su stručnjaci.

Iako je pretjerano konzumiranje alkohola povezano s mentalnim problemima te fizičkim tegobama, neke su studije već ranije otkrile kako umjeren unos alkohola može biti zdrav.

Tako su istraživanja pokazala kako redovit i umjeren unos alkohola može sniziti rizik od koronarne bolesti srca, a stručnjaci vjeruju kako je učinak alkohola sličan i kada je depresija u pitanju, jer ova dva stanja imaju neke slične mehanizme.  

Naime, resveratol, jedan od sastojaka vina, povezan je s dobrobitima za fizičko zdravlje, a smatra se kako ima zaštitni učinak i na neke dijelove mozga.  

U spomenutoj studiji, stručnjaci španjolskog sveučilišta Navarra proučavali su zdravlje više od 5,500 osoba starih između 55 i 80 godina, koji su umjereno konzumirali alkohol, i to najčešće – vino.

Tijekom sedam godina trajanja studije, fokus stručnjaka bio je na konzumaciji alkohola, mentalnom zdravlju i stilu života, uz stalne medicinske kontrole ispitanika, intervjue i upitnike. Rezultati, objavljeni u časopisu BMC Medicine, su pokazali kako je umjeren dnevni unos alkohola povezan s nižim rizikom od depresije.  

Točnije, osobe koje su kozumirale između dvije i sedam čaša vina dnevno imali su 32 posto niži rizik od razvoja depresije.

Više o depresiji pročitajte ovdje!

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!