Celer - namirnica za svaki lonac

Celer

Aromatična biljka koja se nerijetko nađe u juhama, salatama i drugim mesnim i bezmesnim jelima uzgaja se od davnina kao začinsko bilje.

Celer (Apium graveolens) sadrži hranjive i korisne tvari u svim svojim dijelovima: korijenu, stabljici, listovima, pa čak i u sjemenkama. Zbog toga se ne treba čuditi njegovoj širokoj upotrebi u liječenju mnogih bolesti i tegoba. Slijedi priča o celeru.

kAko ste mislili da je celer namirnica novog vijeka, niste u pravu. Njegova povijest seže daleko u prošlost. U staroj Grčkoj u doba Homera celer je bio simbol ljepote i veselja. Kasnije je u Rimu uzdignut kao simbol pobjede, te je tako stao rame uz rame s lovorom i korišten je kao vijenac za pobjedničke glave. Koliko je ova biljka bila popularna govori francuska uzrečica: "Ne treba se plašiti mukotrpnog puta do Rima zbog - ljubavi i celera". Celer su uzgajali stari Egipćani i Grci  kojima je služio kao nadgrobni vijenac, o čemu postoje pisani dokazi. U našem narodu ova aromatična biljka rado se upotrebljavala kao afrodizijak. Divlji celer, koji je rastao uz močvarna staništa, postupno se kultivirao, te danas postoje tri vrste : bijeli, zeleni i celer s korijenom nalik na repu. Celer podnosi oštru zimu te se tako uzgaja u vrtovima tijekom cijele godine. Korijen ima specifični aromatični miris koji dolazi od eteričnih ulja kojima može zahvaliti svoju prepoznatljivu aromu i okus. Najviše korisnih tvari nalazi se u svježem celeru ili tek iscijeđenom soku.

Energetska vrijednost 100 g celera je mala - iznosi 14 kcal/59 kJ. Od toga je 0,69 posto proteina, 2,97 posto ugljikohidrata i 0,17 posto masti. Zanimljiva je činjenica da se žvakanjem ove biljke troši više kalorija nego što ga ima sama biljka, te se kao takva preporučuje u raznim popularnim dijetama. Odličan je izvor kalija (koji je esencijalan za ravnotežu pH razine u tjelesnim tekućinama; ima važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka, očuvanju koštane mase, radu živčanog sustava, srca, bubrega te mišićnih i adrenalnih funkcija), vitamina C (koji pomaže kod virusnih i bakterijskih infekcija, prehlada, astma, alergija, srčanih bolesti...), vitamina B1 (koji je odgovoran za normalno funkcioniranje živčanog sustava). Osim navedenoga, u celeru su pronađeni natrij, kalcij, bjelančevine, folna kiselina...

jSirovi celer vrlo je djelotvoran kod bubrežnih kamenaca jer djeluje kao diuretik. Također, snižava krvni tlak, smanjuje razinu šećera u krvi i razinu kolesterola. Za stres i njegovo "liječenje" nutricionisti preporučuju upravo ovu namirnicu. U farmaciji njegove sjemenke se koriste u pripravcima lijekova za smirenje. Napitak svježe iscijeđenog soka korijena, listova i stabljike odličan je lijek u ranim fazama gihta i reumatizma, a preporučuje se i osobama sklonim debljanju. Natrij-kompleks pomaže u ublažavanju želučane kiseline te tako djeluje povoljno na probavu i smanjuje nadutost. Celer možemo upotrijebiti u liječenju astme - tako se u narodnoj medicini pripremaju bomboni od gusto kuhanog celera uz dodatak nepročišćenog šećera, koji smiruju kašalj. Zbog visokog sadržaja eteričnih ulja i ostalih korisnih sastojaka, celer djeluje antibakterijski i antimikotički u sluznicama crijeva i mokraćnih putova.

 

Izvor: Biologija.com.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!