Čisti javorov sirup sadrži ljekovite spojeve

javorov sirup

Prije no što navalite na sljedeću porciju pohanog kruha ili vafla, možda biste trebali razmisliti o premazivanju istih čistim javorovim sirupom.

Naime, znanstvenica Navindra Seeram sa Sveučilišta Rhode Island je u čistom kanadskom javorovom sirupu pronašla više od 20 ljekovitih spojeva! Njih 13 je novootkriveno.

Međutim, to nije sve. Za nekoliko antioksidativnih, novootkrivenih spojeva je utvrđeno kako imaju antikancerogena, antibakterijska i antidijabetička svojstva.

Tijekom proučavanja javorovog sirupa, znanstvenica Seeram je pronašla i fenole - korisnu vrstu antioksidativnih spojeva otkrivenih u bobičastom voću. Stručnjaci se slažu da su rezultati uzbudljivi jer mnogi ljudi, u većini slučajeva, ne mogu povjerovati da takav slatki proizvod sadrži zdrava biološka svojstva.

"Naša poruka glasi: ako imate potrebu ili naviku stavljati sirup na palačinke, svakako odaberite pravi javorov sirup! Iako smo svjesni da on može biti dosta skuplji od kopija, samo ćete originalnim javorovim sirupom u organizam unijeti hranjive sastojke", zaključuju istraživači.


K. R.
Foto: Wikimedia Commons

 Prati nas na Viber Public Chatu!