Crno vino i zeleni čaj mogu zaustaviti rast raka prostate

zeleni caj 2

Znanstvenici su ustanovili nove podatke prema kojima kombinacija polifenola iz zelenog čaja i crnog grožđa ima snažni utjecaj na tdravlje i može usporiti rast stanica raka prostate i drugih zloćudnih tumora.

Istraživači već neko vrijeme proučavaju zeleni čaj i njegov glavni antioksidans, polifenol epigalocatehin (EGCG), kao mogući lijek za mnoge bolesti, uključujući rak prostate. Jednako tako, polifenoli crnog vina (resceratrol) proučavaju se zbog potencijala savladavanja raka.

Ustanovljeno je kako kombinacija polifenola može ubiti stanice raka ako se inhibira eskpresija sfingozin kinaze-1/sfingozin 1-fosfata (Sphk1/S1P).

"Ne samo da ekspresija signala SphK1/S1P-a ima ulogu u raku prostate, nego također igra ulogu u drugim vrstama raka, poput raka debelog crijeva, dojke i trbušne šupljine", tvrdi dr. Gerald Weissmann.

Njegov je tim provodio pokuse nad miševima koji su genetički izmijenjeni kako bi razvili rak prostate. Jednu skupinu su tretirali kombinacijom zelenog čaja i crnog grožđa, a kod njih je bio smanjen razvoj tumora zbog inhibirane ekspresije SphK1/S1P-a.

Također su miševe s ljudskim rakom prostate podijelili u tri skupine : jedni su dobivali običnu vodu, drugi vodu s polifenolom EGCG iz zelenog čaja, a treći su primali polifenol E koji se također dobiva iz zelenog čaja. Veličina tumora kod miševa koji su pili obogaćenu vodu se drastično smanjila.

Čak i ako buduća istraživanja pokažu kako ispijanje crnog vina i zelenog čaja nij toliko učinkovito za ljude kao što se nadamo, samo saznanje kako sastavnice ovih pića mogu poremetiti ekspresiju je važan korak prema razvijanju lijekova koji imaju isti cilj, objasnio je Weissmann.

"Svi znakovi upućuju kako su crno vino i zeleni čaj među najmoćnijim zdravim namirnicama koje su nam poznate", zaključio je dr. Weissmann.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!