Držite apetit pod kontrolom - doručkujte!

maline, borovnice, voce, cornflakes, dorucak, pahuljice, mlijeko

Ako preskačete doručak, znajte kako gadno griješite. Zdravi obrok na početku dana pomaže nam dugo zadržati osjećaj sitosti i smanjiti napadaje gladi tijekom dana.

Oko 60 posto tinejdžera preskače doručak svaki dan.

"Svatko zna da je doručak važan, no mnogi ga još uvijek ne doživljavaju kao prioritet. Ovo istraživanje je ponudilo dodatne dokaze da je doručak vrijedna strategija držanja apetita pod kontrolom i regulacije unosa hrane", tvrdi Heather Leidy, profesorica Odsjeka nutricionizma i fiziologije vježbanja Sveučilišta Missouri, voditeljica studije.

Njen je tim odlučio procijeniti fiziološku glad i sitost mjerenjem percipiranog apetita i hormonalnih markera zajedno s motivacijom za jelo koja je vođena psihološkim aspektom nagrade. Koncentrirali su se na tinejdžere koji preskaču doručak zato što je prethodno ustanovljena jaka veza između propuštenog doručka i nezdravih grickalica, prejedanja (pogotovo noću), debljanja i pretilosti.

Mladi su ispitanici podijeljeni u dvije skupine: jedni su tri tjedna preskakali doručak, dok su drugi konzumirali pahuljice i mlijeko (502 kalorije) ili doručak prepun proteina (vafle, sirup i jogurt). Na kraju svakog tjedna ispitanici su ispunili upitnik o svom apetitu i osjećaju sitosti.

Prije ručka njihov je mozak skeniran funkcionalnom magnetnom rezonancom kako bi se ustanovile aktivacije centara u mozgu kao odgovor na senzacije.

Za razliku od tinejdžera koji nisu doručkovali, oni koji su jeli pahuljice i oni koji su jeli proteinski doručak su manje osjećali glad tijelom jutra. Prije ručka u njihovim su se mozgovima manje aktivirala područja koja kontroliraju motivaciju iza hrane i nagrade ako su to jutro jeli.

Uspoređujući dvije vrste doručka, onaj proteinski je više držao apetit pod kontrolom.

"Zdrav doručak koji sadrži namirnice bogate proteinima može predstavljati jednostavnu strategiju kada želite ostati siti dulje vrijeme te tako izbjeći grickalice", zaključila je Leidy, čije je istraživanje objavljeno u časopisu Obesity.

Doručak vašem tijelu daje energiju potrebnu za uspješan radni dan i osigurava normalno  funkciniranje metabolizma. Osobe koje redovno doručkuju jedu manje tijekom dana, bolje se koncentriraju, imaju manju razinu kolesterola i manji rizik od srčanih oboljenja.

Proteini su glavni izvori energije za naše tijelo i zadržavaju se dulje od ugljikohidrata i šećera, pa, osim što ćete pojačati vitalnost, vjerojatno ćete i manje jesti tijekom dana. Dobri izvori proteina su maslac od kikirikija, sir, jaja ili jogurt, u kombinaciji s pecivom od cjelovitih žitarica. Proteini također osiguravaju "gorivo" za rast vaših mišića, stoga je ovakav doručak iznimno važan.

K. Hovrat

 Prati nas na Viber Public Chatu!