Izvorna feta izrazito je bijele boje, ugodna prepoznatljiva mirisa i blago slana okusa koji se javlja kao posljedica zrenja u salamuri (slanoj otopini). To je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu: pruža potpun gurmanski užitak već samo preliven dobrim maslinovim uljem ili poslužen uz tanke kolute rajčice.
Feta je meki bijeli
sir podrijetlom iz Grčke koji se proizvodi prema izvornoj tehnologiji
proizvodnje balkanskih mekih sireva. Spominje se još u doba Bizanta pod imenom prósphatos,
što znači nedavni, svježi, i često se povezuje s Kretom. Današnje ime dobio je
po talijanskoj riječi fetta, odnosno kriška. Od 2005. godine sir feta ima
zaštitu izvornosti i podrazumijeva sir od najmanje sedamdeset posto ovčjeg i trideset
posto kozjeg mlijeka, proizveden isključivo u Grčkoj. Drugim riječima, svi
sirevi tog tipa proizvedeni bilo gdje drugdje ne smiju se više zvati fetom jer,
prema zaključku Europske komisije, specifičnosti tla, odlike pasmina ovaca i
koza čije se mlijeko rabi daju onaj osobit miris i okus svojstven samo siru
proizvedenu u Grčkoj. Izvorna feta zrije najmanje tri mjeseca i proizvodi se u
blokovima.
Tradicionalni sir kojega bi uvijek trebalo biti
u hladnjaku
Na
tržištu postoje brojne verzije sira tipa feta od različitih, ponajviše stranih
proizvođača. Iako se sirevi različitih proizvođača uglavnom razlikuju po
konzistenciji – čvrstoći sirnoga tijesta koje može varirati od izrazito meka,
gotovo kremasta, do prilično čvrsta i elastična, svi su, kao i izvorna feta, izrazito
bijele boje, ugodna prepoznatljiva mirisa i blago slana okusa koji se javlja
kao posljedica zrenja u salamuri (slanoj otopini). Blaga slankasta vodena
kupelj čuva izvornu mekoću i blagost sira. Ocijeđen sir brzo se suši i mrvi.
Kad
je o kulinarstvu riječ, feta je tradicionalni sir kojega bi uvijek trebalo biti
u hladnjaku. To je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu:
pruža potpun gurmanski užitak već samo preliven dobrim maslinovim uljem ili
poslužen uz tanke kolute rajčice. Često je osnovni sastojak mnogih
specijaliteta mediteranske kuhinje. Različite tople i hladne salate, jela od
povrća, piletine ili morskih plodova prepoznatljiv, poseban štih duguju upravo tome siru. Kad
zahtjevniji gurmani požele neku bogatiju kombinaciju, odlično društvo feti će
biti i suhomesnate delicije. Poznate ljetne salate koje se mogu poslužiti i kao
samostalan lagani obrok, poput šopske, podrijetlom iz Bugarske ili Grčke,
doslovce su nezamislive bez fete! Oni koje žele ublažiti slanost mogu sir prije
serviranja nekoliko minuta namakati u hladnoj vodi ili mlijeku.
Uz
sezonsko povrće, odličan izbor bit će kvalitetna suha bijela vina, dobar rosé, beujolais, a uz začinjene suhomesnate proizvode preporučujemo crno
vino poput merlota ili crnog pinota.
Juha od rajčica s jogurtom i sirom feta
Ako volite rajčice, svakako morate isprobati
ovaj recept. To je baršunasta kombinacija rajčica, jogurta i fete u kojoj
možete uživati hladnoj ili toploj cijele godine. Također je možete servirati
tijekom formalnoga ručka ili večere!
Sastojci (za 5 do 6 osoba):
- 6 zrelih, velikih
rajčica (otprilike 1,5 kg) - ¼ šalice maslinovog ulja
- 1 luk, sitno
nasjeckan - 1 češanj češnjaka, sitno
nasjeckan - 1 mrkva, sitno
naribana - 1 poriluk, sitno
nasjeckan - 5 do 6 šampinjona,
sitno nasjeckanih - 1 stapka celera
- 1 žlica koncentrata rajčice
- 500 ml pilećeg
temeljca - 1 žličica šećera
- sol
- svježe mljeven
papar - 300 ml jogurta
- izmrvljena
feta
Priprema:
1. Ogulite i sitno nasjeckajte rajčice. U loncu
zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, poriluk, mrkvu, češnjak, celer i
šampinjone te pirjajte iznad slabe vatre dok ne uvenu, ali ne požute, sedam do osam minuta. Dodajte koncentrat rajčice, šećer, sitno nasjeckane rajčice i temeljac.
Poklopite i ostavite da ključa 25 minuta. Začinite po ukusu.
2. Juhu stavite u sjeckalicu za hranu kako bi
postala kremasta. Dekorirajte jogurtom i fetom te poslužite.
Autorica teksta: Maja Bator