Feta sir - najfinija grčka tradicija

feta, ice&pice

Izvorna feta izrazito je bijele boje, ugodna prepoznatljiva mirisa i blago slana okusa koji se javlja kao posljedica zrenja u salamuri (slanoj otopini). To je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu: pruža potpun gurmanski užitak već samo preliven dobrim maslinovim uljem ili poslužen uz tanke kolute rajčice.

Feta je meki bijeli sir podrijetlom iz Grčke koji se proizvodi prema izvornoj tehnologiji proizvodnje balkanskih mekih sireva. Spominje se još u doba Bizanta pod imenom prósphatos, što znači nedavni, svježi, i često se povezuje s Kretom. Današnje ime dobio je po talijanskoj riječi fetta, odnosno kriška. Od 2005. godine sir feta ima zaštitu izvornosti i podrazumijeva sir od najmanje sedamdeset posto ovčjeg i trideset posto kozjeg mlijeka, proizveden isključivo u Grčkoj. Drugim riječima, svi sirevi tog tipa proizvedeni bilo gdje drugdje ne smiju se više zvati fetom jer, prema zaključku Europske komisije, specifičnosti tla, odlike pasmina ovaca i koza čije se mlijeko rabi daju onaj osobit miris i okus svojstven samo siru proizvedenu u Grčkoj. Izvorna feta zrije najmanje tri mjeseca i proizvodi se u blokovima.

Tradicionalni sir kojega bi uvijek trebalo biti u hladnjaku

Na tržištu postoje brojne verzije sira tipa feta od različitih, ponajviše stranih proizvođača. Iako se sirevi različitih proizvođača uglavnom razlikuju po konzistenciji – čvrstoći sirnoga tijesta koje može varirati od izrazito meka, gotovo kremasta, do prilično čvrsta i elastična, svi su, kao i izvorna feta, izrazito bijele boje, ugodna prepoznatljiva mirisa i blago slana okusa koji se javlja kao posljedica zrenja u salamuri (slanoj otopini). Blaga slankasta vodena kupelj čuva izvornu mekoću i blagost sira. Ocijeđen sir brzo se suši i mrvi.

Kad je o kulinarstvu riječ, feta je tradicionalni sir kojega bi uvijek trebalo biti u hladnjaku. To je sir izražene osobnosti pa će se snaći u najrazličitijem društvu: pruža potpun gurmanski užitak već samo preliven dobrim maslinovim uljem ili poslužen uz tanke kolute rajčice. Često je osnovni sastojak mnogih specijaliteta mediteranske kuhinje. Različite tople i hladne salate, jela od povrća, piletine ili morskih plodova prepoznatljiv, poseban štih duguju upravo tome siru. Kad zahtjevniji gurmani požele neku bogatiju kombinaciju, odlično društvo feti će biti i suhomesnate delicije. Poznate ljetne salate koje se mogu poslužiti i kao samostalan lagani obrok, poput šopske, podrijetlom iz Bugarske ili Grčke, doslovce su nezamislive bez fete! Oni koje žele ublažiti slanost mogu sir prije serviranja nekoliko minuta namakati u hladnoj vodi ili mlijeku.

Uz sezonsko povrće, odličan izbor bit će kvalitetna suha bijela vina, dobar rosé, beujolais, a uz začinjene suhomesnate proizvode preporučujemo crno vino poput merlota ili crnog pinota.

Juha od rajčica s jogurtom i sirom feta

Ako volite rajčice, svakako morate isprobati ovaj recept. To je baršunasta kombinacija rajčica, jogurta i fete u kojoj možete uživati hladnoj ili toploj cijele godine. Također je možete servirati tijekom formalnoga ručka ili večere!

Sastojci (za 5 do 6 osoba):

  • 6 zrelih, velikih rajčica (otprilike 1,5 kg)
  • ¼ šalice maslinovog ulja
  • 1 luk, sitno nasjeckan   
  • 1 češanj češnjaka, sitno nasjeckan
  • 1 mrkva, sitno naribana
  • 1 poriluk, sitno nasjeckan
  • 5 do 6 šampinjona, sitno nasjeckanih 
  • 1 stapka celera
  • 1 žlica koncentrata rajčice    
  • 500 ml pilećeg temeljca
  • 1 žličica šećera
  • sol
  • svježe mljeven papar
  • 300 ml jogurta
  • izmrvljena feta

Priprema:

1. Ogulite i sitno nasjeckajte rajčice. U loncu zagrijte maslinovo ulje, dodajte luk, poriluk, mrkvu, češnjak, celer i šampinjone te pirjajte iznad slabe vatre dok ne uvenu, ali ne požute, sedam do osam minuta. Dodajte koncentrat rajčice, šećer, sitno nasjeckane rajčice i temeljac. Poklopite i ostavite da ključa 25 minuta. Začinite po ukusu.

2. Juhu stavite u sjeckalicu za hranu kako bi postala kremasta. Dekorirajte jogurtom i fetom te poslužite.

Autorica teksta: Maja Bator

 Prati nas na Viber Public Chatu!