Grašak za sve ukuse

grasak

Iako je riječ je o proljetno/ljetnom povrću, grašak je danas moguće kupiti tijekom svih godišnjih doba.

Grašak je, naime, vrlo hranjiv, a može se pripravljati sam ili zajedno s rižom, tjesteninama, povrćem ili vama omiljenim sastojcima.

grasakJe li svjež?
Grašak možete nabaviti svjež, sušen, smrznut ili u konzervi. Ako je u pitanju svjež grašak, najbolji je onaj mladi, sladak i mekan. Kako mahune graška sazrijevaju i zrno postaje brašnasto, jače, gotovo gorkaste arome. Bez obzira je li mlad ili zreo, ako je svjež mahuna mu je čvrsta i živo zelene boje. Smrznuti grašak priravlja se baš kao i svježi. No, postoji i suhi grašak, koji je oljušten a zrna su mu obično raspolovljena. U nas ga rjeđe možemo naći, no ima ga na tržnicama i ponekad u prodavaonicama na policama uz leću i grah.

Praktična konzerva
Na kraju, tu je i grašak u konzervi, koji je već kuhan i treba ga samo ocijediti i isprati u cjedilu pod mlazom vode. Mladi grašak kuha se kratko, a najbolji je s rižom ih kao prilog. Ako je grašak već zreo, valja ga dulje kuhati pa je bolji za juhe i variva. Grašak iz konzerve dodaje se jelu koje je već kuhano. Vrlo je praktičan, ali nije toliko ukusan kao svjež.

Pire od suhog zrna
Suhi grašak kuha se sat i pol, a prethodno ga valja namakati 8 do 12 sati. Osim što se uz dodatak malo masnoće od njega dobiva vrlo ukusan pire, možete ga dodati juhama ako želite da budu gušće.

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!