Hrana i recepti

Hrana i recepti

Grašak za sve ukuse

Iako je riječ je o proljetno/ljetnom povrću, grašak je danas moguće kupiti tijekom svih godišnjih doba.

Grašak
je, naime, vrlo hranjiv, a može se pripravljati sam ili zajedno s rižom,
tjesteninama, povrćem ili vama omiljenim sastojcima.

grasakJe li svjež?
Grašak možete nabaviti svjež, sušen,
smrznut ili u konzervi. Ako je u pitanju svjež grašak, najbolji je onaj mladi,
sladak i mekan. Kako mahune graška sazrijevaju i zrno postaje brašnasto, jače, gotovo
gorkaste arome. Bez obzira je li mlad ili zreo, ako je svjež mahuna mu je čvrsta
i živo zelene boje. Smrznuti grašak priravlja se baš kao i svježi. No, postoji
i suhi grašak, koji je oljušten a zrna su mu obično raspolovljena. U nas ga rjeđe
možemo naći, no ima ga na tržnicama i ponekad u prodavaonicama na policama uz
leću i grah.

Praktična
konzerva

Na kraju, tu je i grašak u
konzervi, koji je već kuhan i treba ga samo ocijediti i isprati u cjedilu pod
mlazom vode. Mladi grašak kuha se kratko, a najbolji je s rižom ih kao prilog.
Ako je grašak već zreo, valja ga dulje kuhati pa je bolji za juhe i variva. Grašak
iz konzerve dodaje se jelu koje je već kuhano. Vrlo je praktičan, ali nije
toliko ukusan kao svjež.

Pire od suhog
zrna

Suhi grašak kuha se sat i pol, a
prethodno ga valja namakati 8 do 12 sati. Osim što se uz dodatak malo masnoće
od njega dobiva vrlo ukusan pire, možete ga dodati juhama ako želite da budu gušće.

K. R.

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo