Izbjegnite artritis pomoću brokule!

Brokula, povrce, zena jede, zdrava hrana

Od najčešće vrste artritisa – osteoartritisa, samo u Americi pati više od 21 milijuna ljudi. Prvenstveno je povezan sa starenjem, a karakterizira ga trošenje hrskavice, mekanog tkiva između kosti i zglobova. Kako se osteoartritis pogoršava, hrskavica nestaje, a kost se trlja o kost, uzrokujući bol i oticanje.

kMeđutim, tradicionalna medicina oboljelima nudi samo lijekove za ublažavanje boli, ali ne i lijek za samu bolest. Neki od njih mogu uzrokovati nuspojave poput čireva i krvarenja te povećati rizik od srčanog i moždanog udara.

Iako se vjeruje kako je osteoartritis nezaobilazni dio starenja, istraživači na s East Anglia Sveučilišta vjeruju kako će uskoro otkriti način za sprječavanje spomenute vrste artritisa. Potencijalno rješenje? Prirodni, bioaktivni sastojak pod nazivom sulforafan. Moguće ga je naći u kupusnjačama, pogotovo brokuli.

Spomenuti sastojak blokira enzime koji uzrokuju uništavanje zglobova kod osteoartritisa. No stručnjaci su uvjereni da sulforafan može usporiti pa čak i spriječiti nastajanje neugodne bolesti.

Međutim, pozitivnim prednostima brokule tu nije kraj. Znanstvena su istraživanja pokazala da brokula usporava razvitak raka, pomaže oboljelima od Crohove bolesti, štiti oči i kožu te pomaže u borbi protiv raka dojke.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!