Jeste li probali sok od nara?

nar-sok, sipak

Iako se kod nas ne jede jako često, nar je voće iznimno bogatog okusa i ljekovitih svojstava. Plod nara jabukolikog je oblika, a kada ga prerežete možete vidjeti da se iznutra sastoji od niza manjih sjemenki.

Sok od nara ima više antioksidansa nego većina drugih voćnih sokova, crveno vino ili zeleni čaj. Ako ga još uvijek niste probali, sad je pravo vrijeme!

Djeluje antibakterijski

Redovno pijenje soka od nara djeluje antimikrobno. Posebno je koristan protiv štetnih bakterija u želucu, kakva je primjerice e. Coli koja uzrokuje bolne infekcije i ozbilje želučane tegobe.

NarBori se protiv raka

Nar sadrži niz važnih antioksidansa, koji štite organizam od slobodnih radikala. Ti štetni radikali uzrokuju niz zdravstvenih problema, poput raka dojke, prostate i pluća.  Studije su pokazale da sok od nara smanjuje tumore prostate kod miševa, a do toga dolazi zato što antioksidansi djeluju protiv štetnog utjecaja  slobodnih radikala. Sok od nara jača imunitet, te se tako opet smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja.

Obiluje vitaminima i mineralima

Sok od nara obiluje vitaminima i mineralima, uključujući 40 posto preporučene dnevne doze vitamina C.  Nar sadrži i vitamine A i E i folnu kiselinu.  Svakodnevno konzumiranje ovog voćnog soka popravit će i vaš imunitet i pozitivno djelovati na zdravlje.

Štiti od artirtisa

Nar sadrži inhibitore enzima koji sprječavaju da enzimi oštete hrskavicu u tijelu. Ovakvo djelovanje nara pomaže zaustaviti nalet ili čak simptome povezane s artirtitisom.

Razrjeđuje krv

Sok od nara djeluje kao prirodni razrjeđivač krvi.  Tako se popravlja dotok krvi u srce, a istovremeno sprječava začepljenje arterija. Iako sam sok od nara nije dovoljno jak razrjeđivač krvi kod srčanih bolesnika, jako je koristan za samo srce.

D. Šorgić

 Prati nas na Viber Public Chatu!