Najnovije je istraživanje pokazalo kako trebamo biti oprezni s konzumacijom proteina i ne prekoračiti količinu od 0,8 grama bjelančevina po kilogramu težine dnevno.
Dok mnoge razvikane dijete zagovaraju veću konzumaciju proteina, poput Atkinsove, Dukanove, South Beach dijete ili dijete u zoni, sada su se javili istraživači koji tvrde kako povišena razina proteina (iz životinjskih izvora) može zapravo imati neželjene posljedice na naše zdravlje dugoročno gledajući. Naime, autori studije objavljene u časopisu Cell Metabolism tvrde kako su upravo ovakve osobe četiri puta sklonije razvijanju malignih bolesti i dijabetesa nego one osobe koje konzumiraju manje količine bjelančevina. Iznenađujuće, tvrde da prehrana utemeljena na velikim količinama jaja, mlijeka, mesa i sira s naglaskom na proteine može povisiti rizik od raka jednako kao i pušenje 20 cigareta dnevno.
S druge strane, spomenutog negativnog učinka nije bilo ako su konzumirani proteini bili isključivo biljnog porijekla (primjerice iz grahorica).
Istraživači su do ove spoznaje stigli proučavajući gotovo 6400 osoba starijih od 50 godina. Ako želite izbjeći povišen rizik od razvijanja šećerne bolesti ili raka, tvrde ovi znanstvenici, konzumirajte najviše 0,8 grama proteina po kilogramu svoje težine dnevno (ako težite 60 kilograma, na vašem bi se jelovniku trebalo naći 48 grama bjelančevina dnevno).
Istraživanje je još jednom stiglo do neočekivanog zaokreta. Naime, negativni učinci veće konzumacije proteina preokrenuli su se jednom kad su ispitanici navršili 65 godina. Tada je ovakav režim prehrane bio povezan s manjim izgledima od razvijanja težih bolesti.
K. Pužar