Kako izbjeći dehidraciju za vrijeme ljetnih vrućina?

Lubenica, ljeto, osvjezenje, voce

Postoji li određena hrana koju bismo trebali izbjegavati kada nas sunce prži na +35? Je li u redu žeđ ugasiti čašom gladnog piva ili sladoledom? Koje se namirnice preporučuju u ovakvim vrućim danima?

Za vrijeme ljetnih dana često se znojimo, što nas dovodi do većeg rizika od dehidracije. Lako je zaboraviti na preporučenih osam čaša vode dnevno, a za vodom uglavnom posežemo kada je prekasno – tek kada osjetimo žeđ. Postoji li određena hrana koju bismo trebali izbjegavati kada nas sunce prži na +35? Je li u redu žeđ ugasiti čašom gladnog piva ili sladoledom? Koje se namirnice preporučuju u ovakvim vrućim danima?

Odgovore na ova pitanja saznali smo u razgovoru s magistrom nutricionizma Meri Filipović iz savjetovališta Bioeliksir, čije članke imate priliku redovito čitati i na portalu Ordinacija.hr.

Koje bismo namirnice trebali izbjegavati po ljetnim vrućinama?

Ono što je bilo zimi pečeno ili prženo, sada bi trebalo zamijeniti kuhanim namirnicama, po mogućnosti na pari. Razno kuhano povrće posluženo uz mesni prilog – mala je promjena koja puno znači. Ljetna ograničenja, osim na masnu hranu, odnose se i na namirnice koje su izvori proteina. Naime, za razgradnju proteina u organizmu potrebna je veća količina energije nego za ugljikohidrate i masti. Alkoholna, gazirana i zaslađena pića te pića bogata kofeinom samo će pojačati proces dehidracije, jer stimuliraju izlučivanje tekućine iz organizma. Stoga ove napitke treba izbjegavati tijekom ljeta.

Kojom hranom možemo osigurati dovoljnu hidrataciju organizma po ljeti?

Magistra nutricionizma Meri Filipović,
savjetovalište Bioeliksir

U ljetnim danima više se znojimo i imamo potrebu za povećanim unosom tekućine. Boravak u zatvorenim, klimatiziranim prostorima ima za posljedicu gubitak tjelesne vlage putem kože. Izgubljena se tekućina mora nadoknaditi dodatnim količinama vode ili uzimanjem namirnica bogatih vodom. Sezonske ljetne namirnice pomažu nam da unesemo u organizam više tekućine i na taj način hidriramo svoje tijelo. To je u prvom redu voće i povrće koje sadrži od 80 do 95 posto vode poput lubenice, dinje, breskve, marelice, rajčice, krastavca...

Fermentirane mliječne proizvode bi također trebalo konzumirati jer tonificiraju organizam, a osigurat će potreban unos kalcija i vrijednih proteina. Najbolje je posegnuti za hladnim kefirom, jogurtom i acidofilnim mlijekom.

Koju hranu preporučujete za zadržavanje brončane boje kože?

Potrebno je u svakodnevno unositi namirnice bogate tvarima koje jačaju prirodni obrambeni sustav kože i vlaže je iznutra, a to su:

  • Betakaroten koji je uključen za rast i popravak tkiva kože te pomaže u zaštiti od sunčevih zraka, a potiče stvaranje melanina – tamnog pigmenta koji koži daje lijepu, osunčanu boju. Izvor su slatki krumpir, bundeva, mrkva, mango i marelica.
  • Prema nekim studijama i likopen ima zaštitno djelovanje na zdravlje kože i umanjuju rizik od karcinoma kože te stoga svakako treba biti dio svakodnevnog jelovnika. Izvor su rajčica, lubenica i ružičasti grejp. Vitamin E potiče proizvodnju melanina i istovremeno štiti kožu, a izvor su masline i čisto djevičansko maslinovo ulje.
  • A svima koji muku muče s alergijama na sunce savjetujem karotenoid astaksantin koji je jaki antioksidans i pruža najveću potporu koži u ljetnim mjesecima. Izvor su losos, račići (krill) i škampi.

Mnogima nema boljeg pića od hladnog piva vrućini. Slažu li se alkohol i visoka temperatura?

Kada je vani vruće, tijelu je potrebno više tekućine da bi se moglo rashladiti. Alkohol zapravo doprinosi dehidraciji organizma, jer djeluje kao diuretik i bez obzira što ga na prvi dojam konzumiramo zbog žeđi i rashlađivanja, zapravo potiče izlučivanje vode iz organizma te ometa termoregulaciju. Osim toga, alkohol povećava krvni tlak, što može stvoriti dodatne probleme.

Imate li neki savjet ili recept za osvježavajuće ljetno piće ili juhu?

Ljeto je vrijeme za salate, bilo voćne ili povrtne. Prevruće je za kuhanje masnih juha i pripremu kompliciranih jela, ali je gotovo idealno za pripremu hladnih jela koja su brzo gotova. Sirovina ima u izobilju: u slaganju salata do punog izražaja dolazi mašta. Što je više imate, salata će ljepše izgledati. Blender je aparat kojeg često koristim ljeti za pripremu napitaka koji će osvježiti, a bogati su antioksidansima i vlaknima. Ovo su moji favoriti među napitcima:

Ljetni smoothie

  • 2,5 dl jogurta od vanilije
  • pola šalice jagoda
  • pola šalice oguljenih komada breskve
  • pola banane
  • pola šalice mlijeka s malim udjelom masnoće
  • led po želji

Sve staviti u blender i miksati dok ne dobijete homogenu smjesu. Uliti u čaše, ukrasiti po želji i servirati kao međuobrok ili doručak.

Plavi smoothie

  • 150 g borovnica
  • 1 šalica sojinog mlijeka s okusom vanilije
  • 1 šalica jogurta
  • 4 kockice leda

Sve miksati u blenderu 20-25 sekundi ili dok ne dobijete teksturu koja vam odgovara.

Jedite hranu bogatu antioksidansima koji pomažu u borbi protiv oštećenja kože, pijte mnogo tekućine i upamtite nitko vas neće zaštititi ako sami to ne učinite!

Karmen Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!