Kako prestati pušiti i ne udebljati se?

zena-lijepa-njega-jabuka-koza-voce

Koliko ste puta poželjeli ostaviti se cigareta, ali vas je zadržao strah od debljanja? Postoje načini na koje možete kontrolirati svoj apetit i očuvati vitku liniju!

Strah debljanja najčešći je razlog nedostatka motivacije kada je u pitanju prestanak pušenja. Briga oko nakupljanja kilograma može biti izvor dodatnog stresa za pušače koji se pokušavaju riješiti svoje nezdrave navike, međutim, ako slijedite nekoliko jednostavnih pravila, možete spriječiti debljanje.

1. Klonite se čudotvornih dijeta

"Prestanak pušenja je sam po sebi dovoljno težak bez dodatnog stresa ekstremnih dijeta. Nemojte radikalno promijeniti svoj režim prehrane", savjetuje dr. Steven Schroeder, direktor Centra za prestanak pušenja Sveučilišta u Kaliforniji. Umjesto toga, u svoju svakodnevicu unesite male promjene – malim koracima dođite do velikih rezultata.

Jednadžba je jednostavna: nemojte unositi više kalorija od onoga što ćete potrošiti. Izbjegavajte slatko, slano, gazirana pića; jedite nekoliko puta na dan, u svaki obrok uključite voće i povrće, a voda mora biti vaša konstanta.

2. Držite niskokalorijsku hranu u blizini

Dio privlačnosti pušenja odnosi se na naviku stavljanja i držanja cigareta u ustima. Ako posegnete za slatkišima, vrlo brzo i lako ćete se udebljati. Zaboravite na čokoladice, bombone, lizalice i čips i okružite se zdravim, bezmasnim i niskokalorijskim namirnicama kojima ćete ukrotiti nervozu, ali i glad. Na raspolaganju su vam sezonske voćke, povrće, orašasti plodovi ili čak žvakaća guma bez šećera.

3. Pijte puno vode

Mnoga su istraživanja dokazala kako čaša vode prije samog obroka može utjecati na količinu hrane koju konzumiramo. Također, nedavna je studija pokazala kako ispijanje vode kroz slamku "okida" otpuštanje hormona sreće dopamina, koji je glavno oružje mozga protiv stresa.

Ako se morate dići sa svog radnog mjesta i prošetati do slavine kako biste popili vode, to će pozitivno utjecati na vašu napetost i nervozu. Dignite se, prošećite i dopustite krvi neka procirkulira vašim tijelom – lakše ćete se koncentrirati na posao, umjesto na cigarete.

4. Odaberite namirnice bogate vlaknima

Ne samo da prehrana bogata vlaknima pomaže radu probavnog sustava, nego nad drži sitima dulje vrijeme i sprječava nagli pad šećera u krvi. Netopiva vlakna brzo prođu kroz naše tijelo bez razgradnje, dok se topiva polako razgrađuju u tankom crijevu i tako sprječavaju apsorpciju kolesterola.

Za ženske osobe ispod 50 godina preporuča se 25 grama vlakana dnevno, a za one iznad 50 godina starosti, oko 21 gram. Ciljajte na cjelovite žitarice, smeđu rižu, grahorice i povrće.

5. Nakrcajte tanjur nutrijentima

Ako želite očistiti organizam od nikotina i spriječiti nagomilavanje kilograma, važno je osigurati se nutrijentima uz pomoć kojih će vaše tijelo funkcionirati optimalno. Slobodni radikali iz onečišćenja, duhana i toksina iz okoliša mogu oštetiti stanice. Antioksidansi popravljaju ta oštećenja, te tako štite od bolesti i produljuju život.

Svaki dan biste trebali konzumirati pet komada povrća, a nutrijentima su bogati i orašasti plodovi, grahorice, te cjelovite žitarice. Izbjegavajte hranu koja sadrži puno kalorija i malo antioksidansa, a gazirana pića izbacite iz kuhinje u potpunosti.

Sada je pravo vrijeme za citruse, rajčice, grožđe, jabuke i lubenice.

6. Vježbajte

Osim što ćete tijelo dovesti u formu (ono što treneri fitnessa zovu izdržljivošću), vježbanjem možete istopiti suvišne kilograme i definirate mišiće, te na taj način utegnuti tijelo. Vježbanjem će se otpuštati hormon endorfin zbog kojeg se osjećamo sretno i zadovoljno, a ujedno ćete biti prezaposleni i nećete razmišljati o nikotinu ili hrani.

Vježbanjem također možete raspršiti stres, što je izrazito važno kada pokušavate prestati pušiti.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!