Koliko pomaže šalica kave?

Par, kava, caj, uzivanje, kamin, vatra

Oslobađa od glavobolje – Točno

U ovom slučaju sva zasluga pripada kofeinu. Jer dok širi krvne žile u perifernim ograncima, sasvim suprotno djeluje na moždane žilice. Kako je jedan od glavnih uzroka glavobolje proširenje krvnih žila, kofein ih liječi time što ih steže. Eto zašto šalica kave može zbrisati upornu glavobolju.

Izaziva srčane smetnje – Točno i Netočno

kKava može u rijetkim slučajevima izazvati takve smetnje. Ta proširena glasina, koja opominje na oprez pri uživanju kave, znatno je preuveličana jer statističke studije pokazuju da srcu prijeti opasnost od kave samo ako se uz nju puši te ako se dnevno popije četiri-pet šalica. Stručnjaci drže da se srčane smetnje i aritmije javljaju kada se ujedine kofein i cigaretni dim. Ako baš ne možete bez cigarete, barem poslušajte savjet i nemojte zapaliti netom što ste popili kavu.

Može se piti u neograničenim količinama – Netočno

Čak ako ju spravljate od najbolje mješavine, užitak u kavi valja oprezno dozirati. Nedavna američka istraživanja su potvrdila da već 500 mg kofeina, što odgovara sadržaju pet šalica kave, može razviti ovisnost. Naime, pokazalo se da nakon 18-satne apstinencije ljudi osjećaju glavobolju, koja ne nestaje ni kada popiju šalicu kave. U visokim dozama (1-2 grama kofeina na dan) javlja se nesanica, popraćena zujanjem u ušima i poremećajima vida. Tijekom ispitivanja znanstvenici su naišli i na osobe koje su dobrano prevršile mjeru, dnevno ispijajući 40-50 šalica kave, što znači da su u organizam unositi 5 grama kofeina u 24 sata.

Uvećava snagu – Točno

Iako zrna kave ne sadrže mnogo tvari koje same po sebi potiču energiju, pijući kavu osjećat ćete se puni energije. Tajna je jednostavna: kofein potiče kemijski proces koji oslobađa zalihe masnoća i šećera u organizmu. Dva-tri sata nakon buđenja povećava se metabolizam, tj. proizvodnja energije, što u stvara osjećaj dobrog raspoloženja i otpornosti na intelektualni zamor. Ako svoj užitak u kavi ograničite na tri šalice, svoje ćete psihofizičke sposobnosti održati budnima.

Zdrava je poslije jela – Točno

kPopiti kavu poslije jela zdrava je navika jer kava potiče rad probavnih organa. Kofein potiče proizvodnju klorovodične kiseline u želucu te žuči u probavnom traktu. To dakako ne znači da kava jamči savršenu probavu, ali pogoduje tijeku probave, pogotovo ako šalicu kave popijete odmah poslije jela, a ne sat kasnije. Ipak, ovdje valja naglasiti da oboljeli od čira na želucu ne smiju piti kavu jer ona potiče stvaranje želučanih sokova. Drugim riječima, zdrav će čovjek kavom pospješiti probavu, a onaj kojemu je probava poremećena to će stanje još i pogoršati.

Kava u prahu je blaža – Netočno

Kava u prahu sadrži sve osobine kave u zrnu ili mljevene kave, pa je stoga pogrešno vjerovati da prah topiv u vodi sadrži manje kofeina, samo zato što ponekad ima slabiju aromu. Zbog toga se valja strogo pridržavati uputa na kutiji i ne dodavati na svoju ruku koju žličicu praha više. Jer time što ste pripremili jaču kavu, samo ste pojačali koncentraciju kofeina.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!