Onima koji ju ne vole često je nejasno zašto se ljudi dovode do stanja pretjeranoga znojenja i sličnih pojava koje su posljedica konzumiranja ljute hrane. Međutim, postoje razlozi zašto bismo svi trebali s vremena na vrijeme konzumirati ljutu hranu.
Ljubitelji ljute hrane reći će da osjećaj i pomicanje granica izdržljivosti koji im donosi ljuta hrana ne mogu ni s čim usporediti. Jednostavno, baš kao što je moguće da slatko izazove ovisnost, nije puno drukčije ni s ljutom hranom. Zašto bismo svi trebali dati priliku ljutoj hrani, pogledajte u ovim znanstveno dokazanim razlozima.
1. Pomažu vam sagorjeti kalorije
Svo znojenje koje se događa dok jedete nešto ljuto, događa se s razlogom. Naime, konzumacijom jednog obroka koji je začinjen i ljut povećavete potrošnju kalorija za 8%. Drugim riječima, ljuta hrana pomaže vam u ubrzavanju metabolizma.
2. Štiti vaše srce
Ljudi koji konzumiraju ljutu hranu imaju manji rizik od srčanoga udara od onih osoba koje i ne vole baš ljutu hranu. Zašto je to tako? Naime, konzumacijom čili papričica smanjuje se udio lošega kolesterola u krvi, a samim tim i zdravlje srca dovodimo na razinu koju srce i zaslužuje.
Zdravlje srca: 5 najgorih navika kojih niste svjesni!
3. Čini vas sretnima
Ljuta hrana potiče lučenje serotonina i endorfina, tzv. hormona sreće. Lučenjem tih hormona smanjujemo rizik od obolijevanja od depresije, anksioznosti, ali smanjujemo i stres, ljutnju i bilo koje druge negativne emocije.
4. Pomaže kod bolova u trbuhu
Koliko god to čudno zvučalo, istina je. Ljuta hrana pomaže vam smanjiti količinu želučane kiseline. Osim toga, smanjuje pojavu čira za čak 53%. Nije loš razlog da već danas pojedete koju ljutu papričicu.
5. Smanjuje bol
Ako imate bolove prouzrokovane artritisom i sl., utrljavanjem krema na bolno područje koje u svome sastavu sadrže ljute papričice svakako vam može pomoći u tome. Najbolje od svega, uklanjanje boli na ovaj način djeluje odmah!
Oni koji vole ljutu hranu, vole osjećaj uzbuđenja!
Foto: Shutterstock
J. R.