Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mali zalogaji od samo 5 sastojaka koji vraćaju energiju – savršeni za sve koji nemaju vremena kuhati

Imaju isti okus i vrijednost kao energetske pločice, a iznimno su jednostavne za pripremu te ih možete nositi na posao ili trening, ali i čuvati u hladnjaku cijeli tjedan.

Pune su zdravih proteina, vlakana i omega 3 masnih kiselina te će vam povratiti potrebnu energiju u nekoliko minuta. Osim što će vama poslužiti kao među obrok, vjerujte i vaša djeca će ove zalogaje obožavati.

Potrebni sastojci

Kako biste pripremili ovu poslasticu, potrebno je imati samo 5 sastojaka, ali uvijek možete dodati i zdravi sastojak po želji.

1. Maslac od orašastih plodova – bilo koji maslac od prirodnih sastojaka će dobro doći, ali ovaj najbolje djeluje kada je u pitanju povezivanje sastojaka. Maslac od kikirikija ili badema su također dobar izbor. Pripazite samo da on nema dodanih sastojaka, poput šećera ili soli.

2. Kokosovo ulje – ono će spriječiti isušivanje i tako ćete ih moći držati u hladnjaku bez brige. Ako nemate kokosovo ulje, dodajte još žlicu maslaca.

3. Tekući zaslađivač – med ili javorov sirup će poslužiti umjesto šećera a također će djelovati tako da sve sastojke dobro poveže.

4. Zobene pahuljice – ovo je glavni suhi sastojak koji će povezati sve sastojke. Koristite grubu zobenu kažu a ne onu potpuno usitnjenu.  

5. Sjemenke lana – one će dodatno obogatiti ovaj obrok proteinima, vlaknima i omega 3 masnim kiselinama. Ako nemate sjemenke lana, koristite malo više pahuljica.

Što morate znati?

Prvo pomiješajte „mokre“ sastojke

Rastopite kokosovo ulje i dodajte maslac i med kako biste se pobrinuli da se sve dobro pomiješa i poveže.

Oboljeli do šećerne bolesti, osim na razinu glukoze u krvi, moraju posebno paziti na ovaj organ

Dodajte suhe sastojke

Sad smjesi dodajte zobene pahuljice, sjemenke lana i sve dobro promiješajte. Ako mislite da ne možete to napraviti kako treba kuhačom, slobodno to napravite rukama.

Smjesu je potrebno dobro ohladiti

Ako pokušate u ovom trenutku napraviti okruglice, sve što ćete dobiti je nered. Ostavite sve da se dobro rashladi u hladnjaku najmanje 30 minuta kako biste lakše napravili okruglice.

Priprema

Nakon što ste ohladili smjesu, vrijeme je oblikovanje. Evo kako ćete to najlakše napraviti:

  1. Koristite veliku žlicu kako biste odvajali jednake količine smjese.
  2. Ako je smjesa prehladna za oblikovanje, uzmite potrebnu količinu u ruke i nježno stisnite nekoliko puta dlanovima kako bi se ona zagrijala.
  3. Namočite ruke vodom jer će se tako smjesa manje lijepiti za dlanove.

Pripremite danas, jedite kasnije

Jednostavni su za pripremu, a mogu stajati u hladnjaku ili zamrzivaču.

Pohranjivanje u hladnjaku: Svoje okruglice spremite u plastične posude i čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Ako ste zabrinuti za svoj imunitet, jedite kiseli kupus! No, znate li kako ga ukiseliti?

Pohranjivanje u zamrzivaču: Možete ih staviti u plastične ili silikonske vrećice te pohraniti u zamrzivač i tamo čuvati do 3 mjeseca.

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo