Mango učinkovit u borbi protiv raka

mango-2

Iako se voće u vašoj prehrani možda svodi na jabuke i banane, vrijeme je za prebacivanje na egzotično voće!

Mango je učinkovit u sprječavaju rasta stanica raka debelog crijeva  i dojke. Pokazala je to studija stručnjaka s Texas AgriLife Researcha, koji su proučavali pet najčešćčih vrsta manga koje su dostupne u SAD-u.

Iako se radi o voću koje je poznato od davnina i konzumira se širom svijeta, do sada se malo govorilo o njegovim zdravstvenim prednostima.

Mango"Ako promotrimo što se trenutno smatra superhranom – vjerojatno ćemo dobiti odgovor kako je to hrana bogata antioksidansima, a mango se tu ne ubraja", rekla je doktorica Susanne Talcott, koja je zajedno sa suprugom, doktorom Steveom Talcottom provela spomenuto istraživanje. "U usporedbi s antioksidansim u acai bobicama, naru ili borovnicama, mango nije niti blizu", dodaje Talcott.

Iako ima i do pet puta manje antioksidansa nego, primjerice, grožđe, mango je učinkovit u borbi protiv raka. No, ako se gleda sveukupna nutritivna vrijednost manga, jasno je kako se radi o "super namirnici", te je dobro uvrstiti ovu namirnicu u svakodnevnu prehranu. 

Studija je proučavala utjecaj ekstrakta polifenola manga na karcinomima debelog crijeva, dojke, pluća, prostate i leukemije. Polifenoli su prirodne supstance koje se nalaze u biljkama, a povezane su s raznim dobrobitima po pitanju zdravlja.

Rezultati su pokazali kako nisu sve stanice jednako osjetljive na istu količinu antikancerogenog agensa. No, polifenoli manga, iako nisu imali znatan učinak na normalne stanice, pozitivno su djelovali na reduciranje stanica raka crijeva i dojke.

 D. Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!