Manje alkohola, jače kosti!

vino-alkohol-1

Velike količine alkohola štete zdravlju iz više razloga, a jedan od njih je i učinak na kosti. Istraživanja su pokazala da pijenje velikih količina alkohola, posebice tijekom adolescentkih godina, dramatično utječe na zdravlje kosti i pojačava rizik od osteoporoze kasnije u životu.

Što kažu liječnici? Pijte manje za jake kosti.

Kalcij je nužan za zdravlje kostiju, a alkohol štetno utječe na količinu kalcija u tijelu. Kosti postaju porozne jer do njih ne dolazi dovoljno kalcija, a  zbog općenito manje količine ovog minerala, tijelo ga dodatno crpi iz kostiju. 

AlkoholKako alkohol šteti kostima?

Kada pijete previše alkohola kalcij se u organizmu ne probavlja pravilno. Alkohol ometa rad gušterače i apsorpciju kalcija i vitamina D, a utječe i na jetru.

Alkohol štetno utječe na hormone koji su važni za rast i razvoj kostiju. Neke studije sugeriraju da smanjena količina estrogena vodi neredovitim mjesečnicama. Kako se smanjuje estrogen, obnavljanje kostiju se usporava i dolazi do gubitka koštane mase.  Ako se osoba uz to još nalazi i u menopauzi, situacija je to nepovoljnija.

Također, suviše alkohola povećava razine hormona kortizola i paratiroida u tijelu. Visoke razine kortizola, koje su karakteristične za alkoholičare, uzrokuju deformaciju kostiju i potiču lomljenje.

Alkohol ubija koštane stanice - osteoblasti, a nedostatak nutritivnih sastojaka izazvan prekomjernim pijenjem, vodi perifernoj neuropatiji, odnosno oštećenju živaca u rukama i nogama.

ŠampanjacAlkohol vodi prijelomima kostiju

Osobe koje puno piju sklonije su prijelomima zbog krhkijih kostiju i oštećenja živaca. Najčešće se radi o frakturama kralješnice i kuka.

Nasreću, kada se prekine s prekomjernim pijenjem, kosti se relativno brzo oporavljaju. Neke studije pokazuju da se izgubljena koštana masa može djelomično nadoknaditi nakon što osoba prekine konzumirati velike količine alkohola.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!