Miso juha snižava mogućnost razvoja raka dojke

vegetarijanstvo  miso juha

Svakondnevnom konzumacijom tri ili više tanjura miso juhe - japanske delikatese - može sniziti mogućnost razvoja raka dojke, objavili su znanstvenici.

Miso juha sadržava fermentiranu sojinu pastu, ali i druge ljekovite namirnice. Tu se ubrajaju  alge, tofu i povrće. Većina Japanaca spomenutu juhu konzumira minimalno jednom dnevno.

sojaRezultati najnovijeg istraživanja dodatno su učvrstila vjerovanja znanstvenika kako hrana bogata sojom može sniziti ženin rizik od razvoja raka dojke. Naime, soja sadrži izoflavonoide, kemijske spojeve koje oponašaju ženski seksualni hormon estrogen.

Iako su flavonoidi otkriveni i udrugim biljkama, najveća je koncentracija zabilježena upravo u soji. Vjeruje se kako flavonoidi sprječavaju razvoj karcinoma dojke tako što zaustavljaju kancerogeni utjecaj estrogena.

Umjerenost u svemu, pa tako i u misu

Istraživanje je trajalo punih deset godina, a obuhvatilo je gotovo 22 tisuće žena između 40 i 59 godina. Znanstvenici japanskog nacionalnog Centra za rak u tom su periodu proučavali njihove prehrambene navike. 

A rezultati su bili zaista zapanjujući: žene koje su svakodnevno konzumirale tri ili više tanjura miso juhe smanjile su svoj rizik od razvoja raka dojke za 40 posto u odnosu na dame koje su jele tek jedan tanjur dnevno. Žene koje su svaki dan konzumirale dva tanjura smanjile su rizik za 26 posto.

tofu"Istraživanjem smo dokazali da je konzumacija miso juhe povezana sa smanjenim rizikom od raka dojke. Međutim, potrebna su daljnja istraživanja koja će potvrditi točnost naše studije", kazao je voditelj istraživanja dr. Seiichiro Yamamoto.

Ipak, nemojte pretjerivati s konzumacijom miso juhe jer sadrži puno soli. Potrudite se da vaša prehrana sadrži razne sojine prerađevine.
Miso se u Japanu od davnina poštuje kao jedna od najvrednijih namirnica za održavanje dobrog zdravlja, kako zbog hranjivih tako i medicinskih vrijednosti. Tijekom stotina godina miso je, uz sveprisutnu rižu, postao temeljna namirnica u prehrani Japanaca.

 

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!