Ako govorimo o krumpiru i njegovoj kori, tekstura i debljina ovise o vrsti ploda i o fazi rasta. Mladi krumpir se iz zemlje vadi ranije i u pravilu je manje “brašnast”.
Pri kupovini mladog krumpira uvijek odaberite tvrde, suhe i čiste komade. Malo zemlje na njemu neće smetati jer ga ona štiti od oštećenja i propadanja.
Krumpiri su prirodni antioksidant, a sadrže vlakna koja su neophodna za zdravlje te vitamin C.
Korištenje mladog krumpira
Sredstvo za guljenje krumpira van nije potrebno. Uzmite čistu spužvicu ili malo grubog materijala i očistite ga tako pod vodom. Kako je kora mladog krumpira tanka, neće vam smetati pri jelu i ako je malo ostane. Čuvajte ga u prozračnoj, tamnoj i hladnijoj prostoriji te ga iskoristite par dana nakon kupovine.
Krumpir s maslinovim uljem i bijelim lukom
Prokuhajte ga kratko, stavite na masni papir prelijete maslinovim uljem, dodajte češnjak, sol i papar te ostavite u pećnici oko 20 minuta na 220 stupnjeva. Jednostavno ga izvadite iz pećnice, pospite peršinom i uživajte! Ako nemate vremena, jednostavno skuhani krumpir prelijte jogurtom i začinima.
A. A.