Hrana i recepti

Hrana i recepti

Na dijeti ste? Ne preskačite večeru jer imamo recepte koji sadrže do 400 kalorija

Shutterstock

Ne morate preskakati večeru niti grickati sirovu mrkvu da biste sačuvali vitkost. Uz malo truda i kvalitetne svježe namirnice pripremite ukusne niskokalorične obroke u kojima će uživati cijela obitelj.

1. Losos s narančom, sezamom, kvinojom i brokulom

Sastojci:

  • 1 šalica kvinoje
  • ½ šalice soka od naranče plus ⅓ šalice, odvojeno
  • 2 mlada luka, narezana
  • 1 veći stručak mladih plodova brokule
  • 1 žlica ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ žličice mljevenog papra
  • 3 žličice sezamovog ulja
  • ¼ žličice češnjaka u prahu
  • 4 komada svježeg lososa
  • 1 žličica crnog sezama
  • 1 žlica sitno ribanog svježeg đumbira
  • 1 žlica tamari umaka
  • 1 žličica kukuruznog brašna

Ove namirnice nemojte jesti ako ste bolesni

Priprema:

Skuhajte kvinoju prema uputstvu na pakiranju, a pola šalice vode zamijenite s pola šalice soka od naranče. Kad je gotovo uklonite s vatre, ubacite narezani mladi luk i pokrijte da ostane toplo.

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva, a lim za pečenje obložite aluminijskom folijom.

U velikoj posudi začinite mlade izdanke brokule maslinovim uljem i ¼ žličice soli i papra. Premjestite u lim za pečenje i ubacite u pećnicu. Pecite oko 8 minuta.

U međuvremenu pomiješajte 2 žličice sezamova ulja, češnjaka u prahu i ostatak soli i papra u manjoj posudi. Dobivenom smjesom premažite komade lososa.

Premjestite brokulu na jednu stranu lima, a na drugu stranu položite komade lososa. Pecite još 8 minuta. Kad je gotovo pospite sezam po lososu.

Pomiješajte ostatak soka od naranče, 1 žličicu sezamova ulja, đumbir, tamari umak i kukuruzno brašno u manjoj posudi i ubacite u mikrovalnu pećnicu na 1 minutu. Podijelite kvinoju, brokulu i lososa na četiri tanjura i svaku porciju poškropite s 2 žlice umaka.

Kalorijska vrijednost po porciji: 414 kcal

2. Mediteranska piletina sa salatom od ječma

Sastojci:

  • 2 komada bijelog pilećeg mesa bez kostiju, prepolovljeni
  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • 1 žličica limunova soka
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice mljevenog papra
  • ¾ šalice ječma
  • 2 šalice sitno nasjeckanog mladog špinata
  • 1 šalica narezanih krastavaca
  • 1 šalica nasjeckane rajčice
  • ¼ šalice nasjeckanog crvenog luka
  • ¼ šalice nadrobljenog feta sira
  • 2 žlice nsajeckanih maslina
  • 2 žlice limunova soka
  • 1 nasjeckani režanj češnjaka
  • 2 žličice narezanog svježeg origana

Odolite iskušenju pomoću 10 trikova za niskokaloričnu kupnju namirnica

Zagrijte pećnicu na 220 stupnjeva.

Premažite komade piletine s jednom žlicom ulja i poškropite s limunovim sokom te solju i paprom. Premjestite u posudu za pečenje. Pecite 25 do 30 minuta ili dok piletina ne porumeni.

Zagrijte litru vode do vrenja u srednje velikom loncu na jakoj vatri. Ubacite ječam i kuhajte oko 8 minuta. Zatim ubacite špinat i kuhajte još jednu minutu. Procijedite i isperite hladnom vodom. Dobro osušite i premjestite u veliku posudu. Ubacite krastavce, rajčicu, luk, feta sir i masline. Dobro pomiješjte da se sve namirnice sljube.

Začinite mješavinu preostalim uljem, limunovim sokom, češnjakom, origanom, solju i paprom. Odvojite 1 žlicu umaka, a ostatak dodajte u mješavinu povrća i ječma. S preostalom žlicom umaka dodatno začinite piletinu i servirajte je uz salatu.

Kalorijska vrijednost po porciji: 402 kcal

3. Pileća piccata s tjesteninom i gljivama

Sastojci:

  • 3 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ⅓ šalice brašna
  • 2 šalice pileće juhe
  • ½ šalice bijelog vina
  • 2 žlice limunova soka
  • ¼ šalice nasjeckanog svježeg peršina
  • 2 žlice kapara, ispranih u vodi
  • 2 žlice maslaca
  • 170 g integralne tjestenine (Capellini)
  • ½ žličice soli
  • ¼ žličice mljevenog papra
  • 4 pileća fileta
  • 3 veća režnja češnjaka, nasjeckana
  • 300 g narezanih gljiva (mogu biti šampinjoni ili po vašoj želji)

Priprema:

U velikoj posudi kuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju ili po vlastitom ukusu. Kad je gotova, procijedite.

U međuvremenu, 5 žlica brašna umutite s pilećom juhom dok smjesa ne postane glatka. Ostatak brašna prospite u plitku posudu. Začinite piletinu s ¼ žličice soli i papra i uvaljajte u brašno. Zagrijte s žličice ulja u velikoj neprianjajućoj posudi na srednjoj temperaturi. Ubacite piletinu i pržite je da porumeni, 2-3 minute sa svake strane. Prebacite u tanjur i poklopite da se ne ohladi.

Ostatak ulja zagrijte u drugoj posudi na srednoj temperaturi. Ubacite gljive i cijelo vrijeme miješajte dok ne puste tekućinu i dobiju boju, otprilike 5 minuta. Odvojite ½ šalice umaka od gljiva, u ostatak dodajte češnjak i vino pa sve zajedno kuhajte dok se tekućina ne reducira na pola količine. Dodajte mješavinu brašna i pileće juhe, limunov sok i ostatak soli. Pirjajte otprilike 5 minuta, dok se smjesa ne zgusne. Dodajte peršin, kapare i maslac. U tanjure poslužite tjesteninu i piletinu koje ste prelili s ovim ukusnim umakom.

Kalorijska vrijednost po porciji: 381 kcal

Riblji recepti koje ćete obožavati

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo