Najboljih 6 - vodič za savršeno spajanje jela i začina

Shutterstock 253177729 bosiljak

Postanite majstor u kuhinji i pobrinite se da svaki obrok ima novu dimenziju uz pomoć začina!

Začini su obavezni dio svake kuhinje. Osim što jelu daju bogatiji okus i miris, oni se također mogu pobrinuti za naše zdravlje jer svojim ljekovitim svojstvima pozitivno utječu na naš organizam. No, znate li koji se začin slaže s kojim jelom?

Bosiljak

Njegovo ime dolazi od grčke riječi basileus što znači kralj, budući da su ga još i stari Grci smatrali kraljem začina. Bosiljak je maleni grm koji može narasti od 30 do 60 centimetara. Listovi su svijetlo zelene boje i rastu nasuprotno jedan drugome, a dovoljno je lagano proći prstima po njima i već se može osjetiti njihov poseban miris.

Sljubite ga s paprikama, patlidžanom, krumpirom, tikvicama i rajčicama. Dobro paše uz sireve, piletinu, ribu i svinjetinu. Izvrstan je i u marinadama i preljevima za salate.

S kojim se začinima slaže?

Koristite ga u paru s češnjakom u prahu, ružmarinom, majčinom dušicom, mažuranom i origanom.

Isprobajte pureće okruglice u umaku od rajčica i mozzarelle s bosiljkom

Lovor

Gorkog okusa, lovor se slaže s krumpirima, rajčicama i gljivama, a koristite ga u kuhanju s grahoricama, lećom i školjkašima. Izvrstan je u juhama, varivima, temeljcima i rižotu.

S kojim se začinima slaže?

Lovor koristite zajedno s origanom, kaduljom, timijanom i mažuranom.

Isprobajte fino varivo s piletinom.

Kajenski papar

Prema nekim istraživanjima, dodavanje pola žličice kajenskog papra može pojačati okus jela koje pripremate, ali i omogućiti tijelu da sagori više masti nego bez njega. Koristite ga u kombinaciji s povrćem poput patlidžana, krumpira, tikvica, kukuruza, paprike i rajčica. Slaže se s piletinom, ribom i govedinom te posebno dobro obogaćuje rižu, preljeve za salatu, umake i marinade.

S kojim se začinima slaže?

Slaže se s kimom, paprikom u prahu i cimetom.

Kajenski papar koristi i naš poznati "Prljavac" Davorin Bogović u svom receptu za hobotnicu s Amarettom ili Prošekom.

Kim

Dimljenog, zemljastog okusa, kim je začin koji produbljuje okus patlidžana, rajčica, tikvica, mrkve, kukuruza i mahuna. Dobro se slaže s grahoricama, piletinom, govedinom, ribom, svinjetinom i tofu sirom, a sjajan je u curry umaku, riži, juhu, umacima i marinadi.

S kojim se začinima slaže?

Kim sljubite s češnjakom u prahu, kurkumom, đumbirom, cimetom i origanom.

Đumbir

Jelu daje aromatični, osvježavajući, pomalo pikantan okus. Sastojak je indijskih mješavina začina, a u Indiji je omiljen njegov čaj.

Koristite ga u jelima s mrkvom, citrusima, batatima, ciklom i bučom. Dobro se slaže s piletinom, govedinom, ribom, svinjetinom i tofu sirom. Nezaobilazan je u curry umaku, riži i marinadi.

S kojim se začinima slaže?

Đumbir koristite u kombinaciji s češnjakom u prahu.

Isprobajte kremastu juhu od mrkve i đumbira i ublažite stres čajem od đumbira.

Origano

Origano, mravinac, divlji mažuran, mekulica... sve su to nazivi začina bez kojeg mnogi ne mogu zamisliti svoje obroke. Riječ je o biljci intenzivnog okusa i mirisa koja se dobro slaže s artičokama, rajčicama, paprikama, tikvicama, krumpirima i gljivama. Origano koristite kada kuhate piletinu, grahorice, ribu, janjetinu i svinjetinu.

Sjajan je dodatak juhama, preljevima za salate, umacima na bazi rajčice, suhim i mokrim marinadama.

S kojim se začinima slaže?

Origano je sjajan u kombinaciji s češnjakom u prahu, lovorom i timijanom.

Isprobajte pečene rajčice sa žačinskim biljem.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!