Nedostaje vam vitamina D? Unesite ga u organizam uz pomoć ovih 5 namirnicama

tablete-lijek-vitamini1

Muči li vas pospanost, loše raspoloženje i visok krvni tlak? Svi navedeni simptomi bi mogli upozoravati na manjak vitamina D u organizmu. Osim izlaganja sunčevim zrakama, vitamin D možete dobiti i iz nekih namirnica.

1. Losos za večeru

Iako se vitamin D nalazi u dosta malo namirnica, jedan od najboljih izvora je vitamin D su masne ribe poput lososa i sardina. Volite li jesti lososa, jedan filet za večeru će vam osigurati potrebnu količinu ovog vitamina.

2. Dodajte gljive

Ukusne i niskokalorične, gljive su odličan izvor vitamina D. Stavite ih u salate, juhe ili ih dodajte tjestenini.

3. Jaje za doručak

U žumanjku jajeta se nalazi vitamin D, no kako sadrži i kolesterol, ne pretjerujte s konzumacijom. Jaja možete pripremiti za doručak, narezati ga u salatu ili od njega pripremiti neki ukusan desert.

4. Konzervirana tuna

Vitaminom D je bogata i tuna iz konzerve koja je svakako jeftinija od svježe ribe pa ju možete konzumirati umjesto lososa.

5. Mlijeko

Pojedine vrste sojinog i rižinog mlijeka sadrže jednaku količinu vitamina D kao i kravlje mlijeko, pa imate izbora ako ne podnosite laktozu.

Ako radije svoj vitamin D uzimate putem dodataka prehrani, stručnjaci savjetuju da ovo činite uz najveći obrok. Ovako ćete povećati njegovu apsorpciju za čak 50 posto!

A. A.

 Prati nas na Viber Public Chatu!