Nutricionistica otkriva kako u 5 minuta pripremiti savršen obrok kojeg možete ponijeti na posao

kuhinja

Jessica Sepel je nutricionistica koja je na svom Instagram profilu podijelila fotografiju obroka kojeg jede na poslu i kune se da ćete se od njega osjećati sitima cijeli dan, a organizam će biti potpuno okrijepljen.

Za pripremu ovog obroka potrebno je samo 5 minuta, a možete biti sigurni da ćete tako u organizam unijeti malo kalorija, puno vlakana, proteina i vitamina.

Ona smatra kako su krekeri sa sjemenkama (bez glutena), humusom od bundeve, avokada, kozji sir i rajčica savršeni sastojci za ukusan i zasitan obrok. Fotografiju je objavila i na svom Instagram profilu gdje ju prati 316 000 ljudi.  

Sve navedene sastojke lako možete nabaviti, a sigurni smo da neke od njih imate i u kuhinji.  

Na svom je blogu pojasnila kako humus dobro djeluje na zdravlje i aktivnost probavnog sustava te je prirodni zaslađivač, a slanutak, od kojeg se većinom sastoji, je odličan izvor proteina. Avokado se nareže na tanke kriške i stavi na humus, a svi znamo kako je avokado prepun zdravih masnoća koje snižavaju kolesterol, sadrži malo šećera, a pun je vlakana koja će vas zasititi.

Nutricionistica kuha: Ljetni hamburger s piletinom i batatom

Na kreker dodaje i kozji sir, koji je pun nutrijenata poput kalcija koji je važan kada su u pitanju zdrave kosti. Ovaj je kremasti sit pun proteina te se smatra „zdravom masnoćom“.
I za sam kraj obroku dodaje i rajčicu koja dodatno podržava zdravlje. Savjetuje da koristite svježe rajčice, a ne one iz konzerve jer mogu imati puno soli. Osim što će rajčica utjecati na snižavanje rizika od razvoja bolesti srca i raka, puna je vitamina C i K.  Sve će na kraju ukrasiti rukolom.

Koje su dobrobiti svih sastojaka ovog obroka?

Krekeri sa sjemenkama – Većina je njih bez glutena te sadrže male količine proteina i vlakana.

Humus od bundeve – Humus se priprema od slanutka, a on je važan izvor bjelančevina, a one povećavaju apsorpciju željeza i kalcija. Uz to je izvrstan izvor mangana i minerala, koji sudjeluje u procesu dobivanja energije iz proteina i ugljikohidrata. Sudjeluje u sintezi masnih kiselina potrebnih za održavanje zdravog živčanog sustava, koji su važni i u proizvodnji kolesterola za stvaranje hormona. Ako dodate humusu bundeve, ulažete u zdravlje crijeva i izvoru proteina.

Tortilje i zeleni rižoto po receptu nutricionistice - odlične ideje za vruće ljetne dane

Avokado - Avokado je voće prepuno masnoća, čak 77 posto kalorija iz njega upravo su masnoće. No, radi se o mastima oleinske kiseline, istim onima koje se nalaze u maslinovom ulju, temelju mediteranske i jedne od najzdravijih vrsta prehrane poznate svijetu. Avokado je također bogat izvor dijetalnih vlakana, koji mogu pomoći u mršavljenju, kao i što mogu utjecati na razine šećera u krvi. U 100 grama avokada, nalazi se 7 grama vlakana, što čini čak 27 posto preporučene dnevne količine.

Kozji sir - Kozje mlijeko sadrži više bjelančevina i kalcija nego kravlje mlijeko, a u njemu se u značajnim količinama nalaze i drugi nutrijenti važni za proizvodnju energije - fosfor i vitamin B2 (riboflavin). Ima i visoku nutritivnu vrijednost te se lakše probavlja od ostale vrste sireva. Smatra se da poboljšava rad probave, bubrega te sprečava razvoj kardiovaskularnih oboljenja.

Rajčica - Jedna od najboljih stvari u rajčice je to što je puna vitamina A, C, K, i vitamina B6, a može se jesti sama, u salatama, juhama, sendvičima ili kao napitak. Ako ste na dijeti, rajčica radi za vas! Kako on ima vrlo malo kalorija, možete ga jesti umjesto grickalica tijekom dana. Rajčica je puna vlakana i vode, pa osim što vam pomaže smršaviti, čuva vaše zdravlje! Sadrži likopen, najjači antioksidant iz skupine karotenoida, koji pomaže u borbi protiv razvoja raka jer štiti od utjecaja slobodnih radikala, a rajčici daje prepoznatljivu boju.

Rukola - Rukola u 100 grama sadrži samo deset kalorija, ali se zato može pohvaliti time da sadrži vitamin A, C, K, riboflavinom i folnu kiselinu te kalcij, magnezij…

A. A.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!