Danas je moguće jesti sezonsko voće i povrće tijekom cijele godine, ali to ne znači da biste trebali.
“Što prođe više vremena između branja proizvoda i njegove konzumacije, to on ima manje hranjivih tvari,” kaže Elizabeth Somer, autorica knjige ‘Eat Your Way to Happiness’. Sve dok lokalni farmeri ne uzgoje sezonski plod, umjesto očišćene salate u vrećici odaberite svježu zamjenu.
Koje je namirnice pametnije izbjegavati zimi?
1. Očišćena salata u vrećici
Naravno, nasjeckana, oprana salata je super izbor ako ste komotna osoba, ali proces koji joj produljuje život u vrećici oduzima vitamin C – nedavno je istaživanje pokazalo kako blitva iz vrećice sadrži čak 50 posto manje ovog vitamina, prenosi prevention.com! Umjesto zelene salate odaberite svježi kelj s polica marketa koji je bogat izvor željeza, vitamina K i A. To je namirnica koja se može uzgajati i zimi jer je iznimno otporna na niske temperature.
2. Svježi grašak
Slatko zrnje graška je omiljena proljetna poslastica, prepuna proteina i okusa… naiđete li tijekom zime na grašak, računajte da će plod imati manje okusa i biti će više brašnast. Bolja bi opcija bila odabrati smrznuti grašak koji je ubran u jeku sezone i sasvim sigurno nije izgubio ništa od svojih vrijednih svojstava.
3. Kukuruz u klipu
Ako ste ljubitelj grickalica, svakako je bolje grickati kukuruz nego čips. Problem je u tome što svježi klipovi kukuruza u zimskim mjesecima okusom ne podsjećaju na one ljetne plodove pune slatkog i mekanog zrnja… Opet savjetujemo da odaberete smrznuti proizvod, a to u ovom slučaju može biti kukuruz šećerac.
4. Jagode
Naiđete li u trgovini na jagode tijekom zime morate znati da se radi o proizvodu koji je nekoliko mjeseci stajao u hladnjači. Bobice takvog ploda nemaju okus i miris koji vam je poznat, a i većina hranjive tvari su nestale tijekom dugotrajnog skladištenja. Smrznuto šumsko voće je svakako ukusnija i zdravija opcija!
5. Rajčica
Okus rajčice koja se bere u kasno ljeto ništa ne može nadmašiti. Ako ste ljubitelj spomenutog ploda, mljeckava i prahasta tekstura zimskih rajčica vam neće odgovarati. Sastojak likopen, koji je poznati saveznik u borbi protiv raka, najbolje se apsorbira u organizam ako pojedete rajčicu iz konzerve ili koncentrat rajčice.
6. Borovnica
Ne samo da su iznimno skupa namirnica tijekom zime, nego je i dug put od farme do stola učinio svoje i smanjio udio vitamin C u ovoj namirnici. Dobra je vijest da smrznute borovnice sadrže sve nutrijente koje ima i svježa. Posegnite za zdravijom opcijom.
Ana A.
Foto: Shutterstock