Petak je dan za ribu, a nutricionistica donosi brze recepte idealne ako ste na odmoru

oslic

Planiranje obroka unaprijed i priprema namirnica za obroke tijekom tjedna uvelike će vam pomoći da prehrana bude kvalitetnija.

Ako ujutro prije posla otvorite hladnjak u kuhinji, u kojem nema ničeg kvalitetnog što možete brzinski pripremiti i ponijeti na posao, vjerojatno ćete to isto jutro završiti u obližnjoj pekarnici ili na poslu naručiti ručak iz restorana ili kantine. Znamo da će takav obrok biti kaloričniji i siromašniji hranjivim tvarima od onoga što biste spremili sami za sebe.

Kako bih vam pomogla, donosim još jedan primjer obroka za cijeli dan!

Doručak – svježi sir s rajčicom i tostiranim integralnim kruhom

  Namirnice:

  •   Kruh, integralni, prosjek, 8 kriški
  •   Sir, svježi, 4 porcije (200 g po osobi)
  •   Rajčica, 4 velika ploda (1 komad po osobi)
  •   Sok od naranče, cijeđeni, 4 porcije (240 mL po osobi)

Način pripreme: kruh ili tost tostirati u tosteru da bude topao i hrskav. Poslužiti uz zdjelicu svježeg sira, svježe sjeckano povrće i čašu cijeđenog soka od naranče.

Napomena: svježe povrće odaberite po vlastitoj želji i ovisno o sezoni. U cijeđeni sok možete ubaciti i limun te po želji malu žličicu meda i/ili cimeta za jači okus.

Zašto je važno zimsku zamijeniti ljetnom prehranom? Nutricionistica otkriva koja će vas hrana pokrenuti

Ručak – oslić s dvije kreme

 Namirnice:

  •   Oslić, 800 g (4 filea)

ZA PIRE KRUMPIR:

  •   Krumpir, 8 plodova
  •   Mlijeko, 1,7 % m. m., pasterizirano, prosjek, 80 g
  •   Maslac, 8 čajnih žličica, 40 g
  •   Sol, 1,5 čajne žličice, 8 g

ZA KREM ŠPINAT:

  •  Maslac, 2  čajne žličice, 10 g
  •  Špinat, 3 šalice, 100 g
  •   Mlijeko, 0,5 šalice, 125 g

Način pripreme:

  • Pire krumpir

U ključalu vodu staviti kuhani krumpir. Kada je kuhan, krumpir ocijediti, usitniti i dodati mlijeko, maslac i sol. Pritisnuti kroz pasirku i dobro miješati dok se smjesa ne homogenizira.

Krema od špinata

Špinat očistiti i oprati. U ključalu vodu špinat potopiti nekih 5 minuta da ga kratko blanširate. Ocijediti špinat i dodati ga na maslac, propirjati. Dodati mlijeko i začine po želji. Smanjiti vatru i kuhati. Gotovu kremu izmiksati i poslužiti.

Oslić skuhati, ispeći na tavici s minimalno masnoće ili u pećnici na masnom papiru.

Popodnevna užina – slane grickalice sa svježim sirom

Namirnice:

  •   Krekeri, integralni, slani, 8komada, 100 g
  •   Rajčica, 2 ploda
  •   Krastavac, oguljeni, 2 ploda
  •   Mrkva, mlada, 2 ploda
  •   Svježi sir, 1 šalica, 200g

Način pripreme: povrće očistiti i narezati na štapiće tj. na kriške, složiti na veliki tanjur uz integralne krekere. Poslužiti uz svježi sir.

Napomena: povrće mijenjati po želji. Po želji umjesto uz svježi sir poslužite uz humus.

Kako se nutricionisti hrane i kuhaju kod kuće? Otkrili su neke svoje tajne...

Večera – šareni fussili na salatu

Namirnice:

  •   Tjestenina, tricolore, 250 g
  •   Sir, Mozzarella, 2 porcije, 250 g
  •   Kukuruz, slatki, konzervirani, 0,5 šalice, 130 g
  •   Cherry rajčica, 20 plodova, 200 g
  •   Dresing od jogurta, 2 jušne žlice, 30 g

Način pripreme: Tjesteninu skuhati prema uputama. Mozzarellu narezati na male kockice, dodati rajčicu i kukuruz te umiješati šarenu tjesteninu. Preliti dresingom po želji.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!