Pizza dobila zdraviju blizanku: probiotičku inačicu

pizza 2

Najomiljenija brzinska hrana na svijetu, pizza, dobila je zdraviju inačicu koja je već postala glavni konkurent jogurta na tržištu funkcionalne hrane.

Najomiljenija brzinska hrana na svijetu, pizza, dobila je zdraviju inačicu koja je već postala glavni konkurent jogurta na tržištu funkcionalne hrane. Probiotička pizza mogla bi uskoro zamijeniti svoju masniju i nezdraviju sestru blizanku u mnogim restoranima, upravo u vrijeme kada je prekomjerna težina vodeća pošast suvremenog doba: neposredno dovodi do srčanih bolesti, dijabetesa i drugih kritičnih zdravstvenih stanja.

pizzaTakozvana funkcionalna hrana sadrži sastojke koji pomažu određenim tjelesnim funkcijama, a ujedno je vrlo hranjiva. Tržište funkcionalne hrane i pića doživjelo je boom posljednjih godina, a sve više ljudi se brine oko svoje prehrane i želi iskoristiti što više moguće benefita namirnica koje konzumira.

Probiotička pizza je kreacija Jeffa Leacha, stručnjaka koji istražuje prehrambenu evoluciju i njen učinak na ljudsko zdravlje i partnera Randyja Crocheta. Oni su promijenili recept pizze, umijesivši 12 vrsta integralnih žitarica i prebiotik Beneo Orafti`s Synergy 1, zajedno s povezivajućim mikroorganizmom u obliku aktivne spore (Bacillus coagulans), koja pojačava reakcije imunološkog sustava na viruse, prema najnovijim istraživanjima. Prebiotici su supstance koje uspijevaju i pomažu radu probiotika.

Usporedno s običnom pizzom, ova zdravija inačica stoji malo više zbog cijene prebiotika i probiotika, no dvije kriške sadrže koloniju od milijardu probiotičkih jedinki i pet grama prebiotika. Tko zna, možda uskoro i u Hrvatskoj imamo priliku jesti probiotičku pizzu iz krušne peći.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!