Poznati objašnjavaju kako su postali vegani

vegani

Saznajte kako su neki poznati vegani odlučili promijeniti svoj život i okrenuli se veganstvu.

Prema posljednjem nezavisnom istraživanju javnog mnijenja kojeg je provela Komunikacijska skupina SPEM, u Hrvatskoj živi 3,7 posto vegetarijanaca i vegana odnosno preko 160 tisuća građana Hrvatske se hrani vegetarijanski ili veganski.

Dok vegetarijanaci ne jedu mrtve životinje ni njihove dijelove, vegani ne jedu životinje, a također izbjegavaju jaja i mliječne proizvode, tj. sve proizvode životinjskog podrijetla. To uključuje mlijeko, vrhnje, jogurt, sir i sve što sadrži te proizvode ili njihove prerađevine. Također izbjegavaju med jer je životinjskog porijekla i jer tijekom njegove proizvodnje pčele iskorištavaju i često budu ubijene. Konačno, vegani, kao i neki vegetarijanci, ne nose vunu, kožu i svilu te izbjegavaju korištenje kozmetike i proizvoda za čišćenje koje sadrže životinjske sastojke. Zapravo, vegani, često zvani pravim vegetarijancima, zapravo ne jedu niti na drugi način koriste ništa što potječe od životinja, bilo onih živih ili mrtvih.

Saznajte kako su neki poznati vegani odlučili promijeniti svoj život i okrenuli se veganstvu.

Usher

Poznati r'n'b pjevač Usher prošle je godine započeo svoje vegansko putovanje: "Ne samo da uživam u ovakvoj hrani, nego je ona puno zdravija", objasnio je Usher. Navodno, svim se snagama trudi usaditi svoja uvjerenja štićeniku Justinu Bieberu.

Joaquin Phoenix

Zvijezda filmova "Gladijator" i "Hod po rubu" vegan je od rođenja, a uz to je i veliki aktivist za prava životinja. Naime, poznat je po tome što čvrsto i odlučno odbija nositi odjeću od životinjskih materijala.

Rosie O’Donnell

Krupna je komičarka zaprepastila prijatelje i obitelj kada je bila u životnoj opasnosti zbog srčanog udara. Čvrsto je odlučila promijeniti svoje prehrambene i životne navike te prigrlila prehranu utemeljenu na biljkama. U šali ju prijatelji zovu "Kraljica quinoje".

Bill Clinton

Poput komičarke O'Donnell, i bivši američki predsjednik Bill Clinton bio je u životnoj opasnosti zbog bolesti srca. Zbog toga je okrenuo leđa proteinskoj dijeti South Beach i odlučio se za veganstvo. "Živim na grahoricama, mahunarkama, povrću i voću. Svako jutro popijem proteinski dodatak prehrani – ali bez mliječnih proizvoda. Pijem bademovo mlijeko pomiješano s voćem i proteinskim praškom kako bi osigurao dovoljnu količinu proteina", objasnio je američki predsjednik.

Russell Brand

Ekscentrični je komičar promijenio svoju prehranu u 14. godini, kada je shvatio kako ne želi da zbog njega životinje pate. "Ne biste trebali jesti životinje, to je zločesto prema njima", rekao je Brand.

Paul McCartney

"Prije puno godina, pecao sam i kako sam uvlačio udicu, shvatio sam da ubijam tu jadnu ribu – sve zbog prolaznog užitka koji mi ona donosi. I tada je nešto u meni puklo. Kako se riba borila za zrak, shvatio sam kako je njen život njoj jednako važan kao što je moj meni", podijelio je McCartney.

Tobey Maguire

Jeste li znali da je i Spider-Man vegan? Jednako tako, veliki je aktivist za prava životinja. Svakog gosta u svom domu dočeka širom raširenih ruku, ali ga zamoli da skine svu odjeću i obuću od kože. "'Bilo mi je stvarno teško jesti piletinu jer bih počeo zamišljati što jedem i kakav je život ta životinja provela", objasnio je Maguire.

K.P.

 Prati nas na Viber Public Chatu!