Prebacivanje na dijetalne sokove nije dovoljno za zdravlje

gazirani sok, sokovic, pice

Osobe koje piju najmanje dva gazirana pića tjedno izlažu se 87 posto višem riziku razvijanja raka gušterače, tvrde stručnjaci Sveučilišta Minnesota.

Gazirani sokovi nisu na dobrom glasu. Mnoge su ih studije povezale s povećanim rizikom od razvijanja raka gušterače, srčanog udara, pretilosti ili pak respiratornih problema. Zbog njihove visoke kalorijske vrijednosti, mnoge će ih osobe zamijeniti njihovom dijetalnom inačicom, no znači li to promjenu nabolje kada je u pitanju zdravlje?

Istraživači Sveučilišta Sjeverne Karoline analizirali su podatke 4000 osoba koje su stručnjaci pratili kroz razdoblje od 20 godina i ustanovili kako su osobe koje piju dijetalne gazirane sokove nezdravije od onih koje uopće ne konzumiraju takve i slične sokove "s mjehurićima".

Prema njihovim podacima, najzdravije osobe ne piju gazirane sokove, a "mudro" biraju namirnice koje jedu: puno voća, cjelovitih žitarica, ribe, orašastih plodova i mlijeka.

"Važno je da osobe uzmu u obzir cjelokupnu prehranu prije nego što se prebace na dijetalne sokove. Drugim riječima, postoji mnoštvo prehrambenih faktora koji doprinose općem zdravlju", objasnila je Kiyah Duffey, voditeljica studije objavljene u časopisu The American Journal of Clinical Nutrition.

Osobe koje se prebace sa zašećerenih gaziranih sokova na one dijetalne i dalje su izložene povišenom riziku od metaboličkog sindroma i hipertenzije. Usporedno, osobe koje ne konzumiraju takva pića imaju tanji struk, nižu razinu triglicerida i kolesterola te niži rizik od metaboličkog sindroma.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!