Pripremite ovaj zdravi božićni ručak!

Pečeno pile zdravi božićni ručak

Božić iza sebe krije veliki broj slatkih grijeha, ali i slanih. Ove godine nemojte popustiti i pripremite ovaj zdravi ručak!

Dok se opuštamo uz božićnu večeru ili ručak, rijetko razmišljamo o kalorijama koje ćemo pojesti, a već sutra zažaliti. No, kilogrami nisu uvijek najveći problem koji nam se može stvoriti tijekom blagdanskih obroka.

Svi oni koji moraju paziti na svoje zdravlje, poput problema sa srcem ili dijabetesa, važno je da i za Božić se drže svojeg zdravog načina prehrane. Baš zato, blogerica Maja iz Jedozovnog dua, bloga sa velikim brojem zdravih, tradicionalnih i manje zdravih, ali finih recepata, pripremila je idealan božićni ručak tijekom kojeg ćete sigurno okusiti Božić, ali sačuvati svoju kilažu, kao i svoje zdravlje!

Salata od heljde i lješnjaka s narom

Sastojci:

  • 175g heljdine kaše
  • 4dl vode
  • sol
  • svježe mljeveni papar
  • 50g prepečenih lješnjaka (možete staviti i druge orašaste plodove) 
  • 1 nar
  • svežnjić peršinovog lišća
  • malo maslinova ulja
  • sok 1 neprskanog grejpa

Priprema:

Stavite vodu da uzavri, usipajte heljdu i kuhajte do željene čvrstoće. Kad heljda upije svu tekućinu i skuha se, stavite ju sa strane.

Ovu salatu možete jesti i toplu i hladnu, pa sve sastojke dodajte odmah. Nasjeckajte prepečene lješnjake, očistite nar i usitnite peršinovo lišće. Umjesto peršina možete upotrijebiti i neki drugi svježi začin poput bosiljka ili mente. Pomiješajte sve sastojke.

Začinite s malo soli, papra, maslinova ulja i sokom od grejpa. Poslužite kao prilog ili samostalno jelo.

Pečeno pile

Sastojci:

  • 1 srednje veliko pile
  • 1 neprskani limun ili grejp 
  • 1 glavicu češnjaka, prerezanu po sredini
  • 1 žlicu dimljene paprike
  • 1 žlicu meda
  • 1 žlicu vode
  • 1 srednje veliku Hokkaido tikvu
  • 4 sirove cikle (ako imate kuhanu, samo je narežite i dodajte uz meso i tikvu)
  • žličicu nasjeckanog suhog ružmarina
  • sol
  • svježe mljeveni papar

Priprema:

Pile izvadite iz hladnjaka bar pola sata prije pečenja. Dobro ga nasolite izvana i iznutra. U unutrašnjost pileta stavite prepolovljeni limun ili grejp i sav češnjak. Ako imate kuharski konac, približite i svežite batke. 

Stavite u nauljenu veliku tepsiju od pećnice, u pećnicu zagrijanu na 200-220°C i pecite oko sat vremena. Ako je potrebno, podlijte s malo vode ili bijelog vina.

Dok se pile peče, ogulite i narežite ciklu na manje komade nego što ćete narezati tikvu. Tikva je mekša i brže pečena.

Hokkaido tikvu operite, očistite od koštica i narežite na kocke. Ne morate je guliti. Posolite, popaprite povrće, posipajte ga nasjeckanim ružmarinom.

Nakon što se pile peklo sat vremena, izvadite tepsiju iz pećnice i oko pileta rasporedite povrće. Pecite još 20-ak minuta.

Pomiješajte dimljenu papriku, med i vodu, zatim time premažite cijelo pile. Med gori i stoga kožica tamni pa nemojte pile premazati prerano.

Poslužite uz zelenu salatu ili još jedan prilog, poput salate od heljde i lješnjaka.

Lava cake s rogačem i prošekom

Sastojci za 4 kalupića:

  • 20ak g maslaca za premazivanje kalupa
  • kakao za posipanje kalupa
  • 100g čokolade
  • 100g maslaca narezanog na komadiće
  • 2 žlice prošeka
  • 100g šećera
  • 2 jaja + 2 žumanjka
  • 100g brašna od rogača
  • 150ml slatkog vrhnja
  • 1 uvrh puna žlica skute
  • 1 žlicu šećera u prahu
  • domaći džem od smokava

Priprema:

Kalupiće namažite otopljenim maslacem tako da kistom radite pokrete od dna prema gore. Pazite da je cijela unutrašnjost kalupa premazana maslacem. Stavite ih u hladnjak i kada se maslac u kalupima stvrdne, ponovite postupak premazivanja. U kalupić zatim stavite žlicu kakaa u prahu, da obloži stijenke kalupa pa istresite višak kakaa. Ponovite postupak sa svakim kalupom pa ih zatim vratite u hladnjak.

Stavite posudu s čokoladom i maslacem nad posudu s lagano uzavrelom vodom. Povremeno promiješajte, da se smjesa čokolade i maslaca ujednači. Kada se čokolada skroz otopi, stavite posudu sa strane i ostavite desetak minuta da se ohladi. Čokoladi dodajte dvije žlice prošeka.

Dok se čokolada hladi, tucite šećer i jaja. Smjesa mora postati gusta, glatka i svijetlo-žuta. Prosijte brašno od rogača u jaja i žumanjke i miješajte dok se ne ujednači. Zatim dodajte otopljenu čokoladu, u trećinama i cijelo vrijeme miješajte.

Raspodijelite smjesu u kalupiće.

Napunjene kalupe možete zamrznuti, čuvati u zamrzivaču do mjesec dana i kasnije ispeći zamrznute, ali u tom slučaju vrijeme pečenja produžite za 5 minuta.

Možete ih pripremati i dan ranije, ostaviti napunjene kalupe preko noći u hladnjaku pa ispeći idući dan.

Ako ih pripremate i pečete isti dan, onda napunjene kalupe stavite u hladnjak na 20 minuta i upalite pećnicu da se zagrije na 180°C.

Kalupe rasporedite na veću plitku tepsiju i stavite u pećnicu. Pecite 12 minuta. (U slučaju da koristite metalni kalup ili kalup za muffine, skratite vrijeme pečenja na 10 minuta).
Kada se ispeku, izvadite ih i ostavite minutu-dvije da miruju. Zatim prođite oštrim nožem uz rub i odvojite lagano i pažljivo od stijenki kalupa. Poklopite tanjurom i preokrenite.

Servirajte uz tučeno slatko vrhnje, sladoled, karamel, kiselkasti pekmez ili svježe bobičasto voće. Maja je servirala uz slatko vrhnje tučeno sa skutom i svoj domaći džem od smokava.

Dobar tek!

Pročitajte kako izbjeći blagdansko prejedanje, a svoje blagdanske obroke obogatite s 10 najboljih božićnih začina!

Foto: Jedozovni duo

G. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!