Proteinski kruh s bademima, suncekretovim sjemenkama i mekinjama

Proteinski kruh kruh sa suncokretovim sjemenkama suncokret shutterstock 360675029

Ovaj se proteinski kruh sastoji od lanenih i suncokretovih sjemenki, zobenih posija i badema, a savjetuje ga se poslužiti s domaće pripremljenim namazom.

Kruh je za neke nezaobilazna namirnica, a bijeli kruh prepun je kompleksnih ugljikohidrata koje naš organizam teže probavlja i zbog toga uzrokuje debljanje. Kako ne bi u potpunosti morali izbaciti kruh iz svoje prehrane, donosimo vam recept za proteinski kruh koji neće uzrokovati osjećaj težine u želudcu, a koji je i zdravija alternativa. 

Sastojci:

  • 4-5 jaja (ovisno o veličini)
  • 100 g lanenih sjemenki
  • 120 g suncokretovih sjemenki
  • 55 g kokosovog brašna
  • 125 g badema, grubo nasjeckanih
  • 100 g maslaca (ili 50 g maslaca i 50 g kokosovog ulja)
  • 2-3 žlice zobenih posija/mekinja
  • 1 dl vode
  • 1 čajna žličica (puna do ruba) morske soli
  • malo cimeta

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 170°C. Maslac neka je omekšan, sobne temperature. Lanene i suncokretove sjemenke usitnite (neka ostanu malo krupnije) u mikseru ili mlinu. Bademe grubo nasjeckajte. Istucite jaja, pa dodajte po redu ostale sastojke.

Izlijte tijesto na pleh obložen papirom za pečenje. Vlažnim dlanovima oblikujte okrugli kruh (oko 7-8 cm visok i promjera 20-25 cm). Po površini kruha pospite malo cijelih suncokretovih sjemenki.

Ostavite da se peče 45 minuta na 170°C. Kruh može trajati više dana, a ljeti kad su velike vrućine, čuvajte ga u hladnjaku. Ako ne trošite puno kruha, možete ga narezati i zamrznuti. Kruh poslužite sa Spar vege namazima.

Ovaj recept je dio Akademije zdravog kuhanja, odnosno radionice "Prezimi zdravo i vitko" koju organiziraju portal Ordinacija.hr, Centar za kulturu prehrane i Interspar Hrvatska.

Naučite sve tajne pripreme zdravog i finog domaćeg kruha, a saznajte koja su tajne jeftinog mršavljenja!

Foto: Shutterstock

Ordinacija.hr 

 Prati nas na Viber Public Chatu!