Za mnoge od nas, proljeće označava početak sezone roštiljanja. Nažalost, prženje i kuhanje mesa na visokim temperaturama ima za posljedicu stvaranje kemijskih spojeva koji mogu povećati rizik od karcinoma.
Stoga, ako i ove godine nećete moći odoljeti potrebi za dobrim roštiljem, znajte kako dodavanjem ružmarina i kiselih trešanja uvelike možete smanjiti stvaranje opasnih tvari.
Glavni spojevi koji uzrokuju rak, a koji nastaju kuhanjem mesa su heterociklički amini. Istraživači Sveučilišta u Kansasu nedavno su proučavali utjecaj dodavanja ekstrakta ružmarina mljevenoj junetini. Uz alkohol, ovaj ekstrakt sadrži mješavinu ružmarinske kiseline, karnosola i karnosolne kiseline. Istraživači su utvrdili kako dodavanje spomenutog ekstrakta mesu smanjuje razinu heterocikličkih amina od 30 do 100 posto. Uz to,
znanstvenici su otkrili kako se zbog dodavanja 2 posto ekstrakta ružmarina piletini
na žaru ukupna količina heterocikličkih amina smanjila sedam puta.
No, nema
samo ružmarin blagotvoran utjecaj na heterocikličke amine. Na efekt smanjivanja kancerogenih
spojeva djeluju i dvije sorte kiselih trešanja. Njihov su ekstrakt, za potrebe
istraživanja znanstvenici dodali pljeskavicama pripremljenima od mljevene
junetine. U odnosu na obične pljeskavice, u
onima s ekstraktom trešanja zabilježeno je značajno smanjenje heterocikličkih
amina.
Uz
trešnje i ružmarin, poznate po svojim antikancerogenim svojstvima, i druge
su namirnice pokazale svoju sposobnost smanjivanja formiranja kancerogenih
spojeva za vrijeme kuhanja. Med
je odličan za marinade, a pruža i sjajan okus. On također blokira proizvodnju heterocikličkih
amina i drugih kancerogenih
tvari tijekom roštiljanja. Druge
uobičajene namirnice koje smanjuju kancerogene spojeve su: bosiljak,
metvica, kadulja, mažuran, origano, češnjak i timijan.
K. Ramić