S kupusom se lakše diše, pomaže protiv čira na želucu i štiti od raka

Kupus zelje rezanje povrce narezano shutterstock 274829372

Kupus je s razlogom prozvan kraljem vrtova i paketom zdravlja jer se koristi na najraznovrsnije načine u prehrani i prirodnoj medicini.

Ovo jedinstveno povrće siromašno je kalorijama, a iznimno bogato hranjivim tvarima. Kupus je odličan izvor vitamina C i K te ljekovitih sumpornih spojeva, a obiluje i vitaminima B skupine, folnom kiselinom, omega-3 masnim kiselinama, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom, magnezijem, željezom, triptofanom, klorofilom i karotenoidima. Crvenom kupusu boju daje antocijanin, biljni pigment koji se ubraja u ljekovite fitonutrijente.

Smiruje živce

Kupus pomaže protiv anemije, probavnih tegoba, raznih upala, reumatskih bolesti te vodenih bolesti zbog kojih se u tijelu nakuplja suvišna tekućina. Kupus se pokazao odličnim i u liječenju čira na želucu i dvanaesniku. Preporučuje se i kod bolesti dišnog sustava te za ublažavanje nesanice i nervoze.

Kupus je među vodećim namirnicama koje štite od raka - znanstveno je dokazano da redovita konzumacija kupusa sprečava kancerogene promjene u organizmu.

  • Kupus je ljekovit i svjež i ukiseljen. Kuhanjem gubi na ljekovitosti i postaje teže probavljiv. Stoga je najbolje pripremati jela od svježeg ili nekuhanog ukiseljenoga kupusa.

Kiseli kupus osnažuje imunitet, poboljšava probavu i smanjuje stres

  • Ako kupus ne namjeravate pripremiti isti dan kad ste ga kupili, stavite ga u plastičnu vrećicu (čvrsto je omotajte i maksimalno istisnite zrak) te spremite u hladnjak. Ne perite ga prije stavljanja u hladnjak jer će voda potaknuti truljenje.

Znanstvena istraživanja pokazala su da se rezanjem kupusa povećava koncentracija blagotvornih fitonutrijenata. Preporučuje se ostaviti kupus najmanje 5, a optimalno 10 minuta nakon rezanja, prije nego što ga pojedete ili pripremite. Dodatno ćete potaknuti “oslobađanje“ fitonutrijenata ako kupus nakon rezanja poškropite s malo limunova soka prije nego što ga ostavite da odstoji.

Lako je razlikovati sok od različitih vrsta kupusa, i to ne samo po boji: sok od crvenog kupusa ima sličnu boju kao sok od cikle, ali je lagano paprenog okusa, za razliku od bijeloga kupusa koji daje iznenađujuće slatkast svijetlozeleni sok.

Najjednostavnije je iscijediti kupus u sokovniku, ili ga možete naribati (ili usitniti mikserom) te kroz gazu ili laneno platno istisnuti sok.

Istraživanja su pokazala da kupusov sok pomaže kod čira na želucu, vjerojatno zato što sadrži mnogo glutamina - ta aminokiselina najbolje je “gorivo“ stanica što oblažu želudac. Pijenje kupusova soka preporučuje se i protiv bronhitisa i kašlja. Za ublažavanje promuklosti, sok se može grgljati.

Sok od crvenog kupusa pomiješan s medom odlično pomaže kod plućnih bolesti - uzimajte 2-3 puta na dan mješavinu od 0,5 dcl kupusova soka i 1 žlice meda.

Pročišćujuća kura kupusovim sokom

Za pročišćavanje organizma preporučuje se tjedna kura kupusovim sokom - ujutro natašte uzimajte 1 dcl soka, a navečer pola dcl (pijte sok polako, u u gutljajima).

Sok od kupusa svaki put kad ga pijete treba biti svježe pripremljen. Popijte ga odmah, a nemojte stavljati sok u hladnjak niti ga ostavljati da stoji dulje od jednog sata jer će oksidirati.

U svakodnevnoj pripremi okrepljujućih zdravih napitaka, kupus se fino može miješati sa sokovima od drugog povrća, npr. sokom od mrkve, cikle, komorača, celera, krastavca... Također se odlično kombinira sa sokovima od jabuke i ananasa.

U narodnoj medicini oblozi od listova ili narezanog kupusa koriste se za liječenje rana te za ublažavanje glavobolje, reume, gihta, astme...

Ublažite bol oblozima od povrća i ljekovitih trava

I.V.

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!