Hrana i recepti

Hrana i recepti

Sardine u konzervi savršen su obrok: Podcijenjena riba odlična je za zdravlje

Shutterstock 257889737

Sitna morska riba srdela, poznatija i kao sardina, iznimno je bogata hranjivim tvarima.

Kao što je slučaj s mnogim namirnicama koje zaslužuju pažnju, tako je i sa sardinama u konzervi – mnogi će reći kako ih ne vole samo zato što nisu probali one kvalitetne.
Kako ove godine svi intenzivno razmišljamo o tome čime napuniti smočnicu, koje će nam namirnice pružiti najviše nutrijenata, vrijeme je da sardinama u konzervi damo priliku.

Tijekom ovih hladnih dana, sardine zvuče kao pravi mali luksuz, ali na sreću postoje spomenute u konzervama koje lako mogu u svakom trenutku završiti na vašem stolu. One mediteranske su sigurno najbolje, osim što su maštovita pakiranja, pakiraju se odmah nakon ulova, pa sve sastojke koje ih krase i dalje nose u sebi. Kada ih jedete, sigurni smo da se možete zamisliti kako ležite na plaži ili terasi omiljenog restorana tik uz more.

Izvor nutrijenata

Osim što su savršenog okusa, sardine su jako dobre i za vaše zdravlje. Pune su proteina, srdela obiluje omega-3 masnim kiselinama koje uravnotežuju kolesterol u krvi i djeluju protuupalno te su nužne za zdravlje srčanožilnog, živčanog i imunološkog sustava. Baš kao i vitamini B skupine, koji se također u srdelama nalaze u velikim količinama, osobito vitamin B12.

Jučerašnji ručak planirate pojesti danas? Pazite jer se od nekih namirnica možete razboljeti

Važno je znati da je srdela odličan izvor vitamina D i kalcija, a u značajnoj količini sadrži i fosfor – sve odreda gradivne tvari za čvrste kosti i zube. Srdela je bogata i željezom, a sadrži i selen, magnezij i jod.

Pa iako su konzervirane svježe sardine skuplje od tune, i dalje je cijena razumna, posebno ako ćemo uspoređivati sa svježima. Savjet je da ih kupite nekoliko i uvijek imate u smočnici kada poželite pojesti nešto ukusno i zdravo. Osim sardina u ulju, postoje i one s povrćem pa sigurno mogu poslužiti kao kompletan obrok.

Kako uživati u sardinama iz konzerve?

Kao što smo rekli, mogu doći u raznim oblicima, s maslinovim uljem, uljem i limunom, rajčicom…, a uživati u njima možete na mnogo načina. Ako pazite na liniju, možete ih staviti na krekere, dodati malo krastavca ili jaje.

Druga je zanimljiva opcija staviti ih na tost s puno maslinova ulja ili ih jednostavno dodati tjestenini. Naravno, ako ih volite, one su iznimno ukusne i ako se jedu direktno iz konzerve bez dodataka. Odlična je solucija ako nemate što za pojesti ili ručak morate pripremiti u par minuta. Uz sve spomenuto, dugo mogu stajati u smočnici, a taj je podatak danas na cijeni.

Brzi recept za sendvič sa sardinama

Potrebni sastojci:

  • Prstohvat svježeg komorača
  • Celer – izrezati par trakica
  • ¼ rotkvice, narezana
  • Malo soka limuna
  • Malo soli
  • Malo majoneze
  • Sardine iz konzerve
  • 1 pecivo po želji

Sve sastojke osim majoneze i sardina stavite u jednu posudu i pomiješajte. Prerežite pecivo, premažite majonezom, stavite sardine te sastojke iz posude.

Vitamin K je jako bitan, a ovo je 6 načina kako ga najjednostavnije unijeti u organizam

Dobar vam tek! 

A. A.

Foto: Shutterstock

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo