Šećerom krcata pića povisuju rizik od hiperenzije

gazirani sok, sokovic, pice

Podaci koji najviše zabrinjavaju pokazali su kako su tinejdžeri koji piju tri ili više zašećerenih pića dnevno izloženi 87 posto višem riziku od hipertenzije!

Stručnjaci godinama upozoravaju na opasnosti gaziranih sokova: njihovo pojačano konzumiranje može povećati rizik od astme, kronične opstruktivne plućne bolesti (KOPB), šećerne bolesti trudnica, agresivnosti tinejdžera, povisiti rizik od raka maternice, pa čak i dovesti do oštećenja mozga. Sada stručnjaci tvrde kako sokovi prepuni šećera mogu uzrokovati hipertenziju.

Tako su istraživači Bolnice Griffin iz Derbyja pregledali podatke 12 provedenih studija s preko 410.000 ispitanika kako bi potražili vezu između sokova prepunih šećerom i razvijanja povišenog krvnog tlaka. Kada govorimo o zašećerenim pićima ne mislimo samo na gazirane sokove, nego i na voćne sokove kojima se često dodaju šećeri. Ustanovili su kako su sva istraživanja utvrdila vezu između konzumacije zašećerenih sokova i hipertenzije!

Naime, osobe koje imaju naviku ispijanja ovakvih sokova bile su 26 do 70 posto skonije razvijanju hipertenzije nego ispitanicik koji ih nisu pili. Podaci koji najviše zabrinjavaju pokazali su kako su tinejdžeri koji piju tri ili više zašećerenih pića dnevno izloženi 87 posto višem riziku od hipertenzije!

Porast krvnog tlaka na račun ovih sokova stručnjaci objašnjavaju sljedećim teorijama: sokovi snizuju razinu dušikovog oksida u krvi te tako dovode do stezanja krvnih žila, što uzrokuje porast tlaka. Jednako tako, stručnjaci sugeriraju kako porast krvnog tlaka može biti odgovor na povišenu razinu soli u sokovima.

Njihova je studija objavljena u časopisu The American Journal of Cardiology.

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!