Sedam ukusnih aduta za mladost!

pita-borovnica 1

Želiš poživjeti koju godinu duže a nisi siguran je li to moguće? Da, jest! Na starenje utječu brojni faktori, no vjerojatno najvažnij su umjerena aktivnost i zdrava prehrana. Na ovaj način možete usporiti proces starenja, a možda čak i izbjeći neke bolesti poput osteoporoze, dijabetesa i bolesti srca.

Maslinovo ulje

Još je prije nekoliko desetljeća dokazano da su mononezasićene masti u maslinovom ulju u velikoj mjeri odgovorne za niske stope bolesti srca i karcinoma na grčkom otoku Kreti. Sada znamo da maslinovo ulje također sadrži polifenole, moćne antioksidanse koji mogu pomoći u sprječavanju neke bolesti tipične za stariju dob. Maslinovo ulje čuva vitalne funkcije mozga, snižava "loš" i podiže "dobar" kolesterol, te utječe na reguliranje krvnog tlaka. Također je dokazano da gorčina maslinovog ulja suzbija neke enzime u organizmu koji izazivaju upale.

Jogurt

Još sedamdesetih godina prošlog stoljeća Gruzija je imala više stogodišnjaka po glavi stanovnika nego bilo koja zemlja a izvješća iz tog vremena potvrdila su da je tajna njihove dugovječnosti u jogurtu, sveprisutnoj namirnici u njihovoj prehrani. Iako povezanost jogurta s dugovječnošću nikada nije izravno dokazana, stoji činjenica da je jogurt bogat kalcijem koji pomaže spriječiti osteoporozu, sadrži "dobre bakterije" koji pomažu u održavanju zdravlja crijeva i smanjuje učestalost drugih crijevnih bolesti povezanih sa starenjem.

Riba

Prije tridesetak godina znanstvenici su počeli istraživati zašto autohtoni Inuiti na Aljasci nisu podložni bolestima srca. Danas je posve jasno da se tajna krije u velikim količinama ribe koju svakodnevno konzumiraju. Riba je bogat izvor omega-3 masnih kiselina, koje sprječavaju nakupljanje kolesterola u arterijama i štite od poremećaja srčanog ritma.

Čokolada

Narod Kuna s otočja San Blas nedaleko od obala Paname imaju stopu srčanih bolesti koja je devet puta manja nego u kontinentalnih Panamaca. Zašto? Dosta Kuna piju napitak napravljen bogat kakaom, koji je neobično bogat flavanolima koji pomažu očuvati zdravu funkciju krvnih žila. Održavanje mladenačkih krvnih žila smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka, dijabetesa tipa 2, bolesti bubrega i demencije.

Orašasti plodovi

Neke studije pokazuju da ljudi koji često jedu orašaste plodove u prosjeku dobivaju dodatnih dvije i pol godine života. Orašasti plodovi su bogat izvor nezasićenih masti i donose prednosti slične onima povezanima s maslinovim uljem. Oni su također koncentrirani izvor vitamina, minerala i drugih fitokemikalija, uključujući i antioksidanse.

Vino

Konzumiranje alkohola u umjerenim količinama štiti od srčanih bolesti, dijabetesa i gubitka pamćenja povezanog sa starenjem. Navodno sve vrste alkoholnih pića donose svojevrsne prednosti, ali najviše istraživanja je provedeno o crnom vinu. Terapeutska i antiseptička svojstva vina bila su poznata još u davnim vremenima. Vino je piće, hrana, antiseptik i regulator mnogih procesa u našem tijelu. Najzaslužnijima za zdravstvene učinke vina smatraju se polifenoli, osobito resveratrol, skupina organskih spojeva koji po načinu djelovanja spadaju u antioksidanse.

Borovnice

Listovi borovnica glavni su domaći lijek protiv šećerne bolesti - toliko je djelotvoran da ga neki nazivaju biljnim inzulinom. Borovnice utječu na vid i čuvaju očnu mrežnicu. Njihov sok liječi želučani i crijevni katar, pomaže kod probavnih smetnji i nedostatka teka. Borovnice su se također pokazale  djelotvornim u liječenju infekcija mokraćnog kanala jer u sebi imaju sastojke koji ne dopuštaju bakterijama da se zadržavaju na stjenkama mokraćnog sustava. One su i voće s uvjerljivo najviše flavonoida, moćnih sastojaka koji usporavaju proces starenja.

B. Mrak

 Prati nas na Viber Public Chatu!