Sok od rajčice je idealno proljetno piće!

rajcica-sok-pice-povrce3

Rajčica je jedna od najpopularnijih i najčešće korištenih namirnica. Redovitim konzumiranjem osjetit ćete pregršt zdravstvenih prednosti, a možete ju uvrstiti u niz različitih jela, te na niz različitih načina. Jedan od njih je i sok od rajčice – hranjivi napitak koji čini čuda za vaše zdravlje.

RajčicaSok od rajčice sadrži vrlo malo kalorija i masti; jedna čaša ima 40 kalorija i 0 grama masti, a odličan je izvor vitamina, minerala i antioksidansa.  

Likopen

Glavni sastojak rajčice je likopen. On daje rajčici crvenu boju, te ima antioksidativna i antikancerogena svojstva. Likopen pomaže organima u obrani od oksidativnog oštećenja, te štiti DNA u bijelim krvnim stanicama. Odličan je borac protiv nekoliko vrsti kancerogenih oboljenja, uključujući rak debelog crijeva, dojke, prostate, pluće i gušterače.

Vitamini i minerali

Sok od rajčice obiluje vitaminima i mineralima. Jedna čaša ovog soka osigurat će vam oko 74 posto potrebne dnevne doze vitamina C, te 2 posto vitamina A. na taj način sok od rajčice pomaže imunološkom sustavu u borbi protiv djelovanja slobodnih radikala. Sok sadrži i druge vitamine, poput K, B1, B2, B3, B5 i B6, kalij, magnezij, željezo i fosfor.

Kolesterol

Sok od rajčiceSok od rajčice prirodno snižava povišen kolesterol. Obiluje vlaknima, ali i niacinom koji se godinama koristi kao prirodan način liječenja visokog kolesterola.

Srčane bolesti

Vitamin B6 u rajčicama pomaže organizmu u slamanju sastojka nazvanog homocistein u druge molekule koje nisu toliko štetne. Homocistein šteti stijenkama krvnih žila i time vodi nastanku srčanih bolesti.

Sok od rajčice možete kupiti, a možete ga i napraviti sami. Recept je vrlo jednostavan; rajčice prokuhate, odstranite im kožu i izmiksate u glatku, tekuću smjesu. Na kraju sok začinite i posolite po vlastitom ukusu.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!