Stvari koje niste znali da jabuka može učiniti za vas

zelena jabuka, Shutterstock 542877961

Savladali smo kako iskoristi jabuke za razne kolače i napitke, ali vjerujte da smo samo zagrebali po površini... Donosimo vam 6 razloga za korištenje jabuke zbog kojih ćete samo više voljeti ovu voćku.

Prema raspoloživim dokazima, u jabuci ljudi uživaju od davnina, a spominje se da je to bilo i 6.500 godina prije nove ere. Osim za jelo, jabuka se može koristiti i u druge svrhe.

Olakšava alergije

Jabuke sadrže komponentu koja se zove kvarcetin a on smanjuje izlučivanje histamina, kemikalije koje tijelo otpušta pri alergijskoj reakciji. Studija objavljena u magazinu Thorax navodi kako muškarci koji jednu 5 jabuka tjedno imaju bolju funkciju pluća.

Olakšava migrene

Određene su studije pokazale kako miris zelene jabuke olakšava glavobolje te umanjuje bol uzrokovanu migrenama. Znanstvenici pokušavaju otkriti da li jednako djeluje i na bolne zglobove. Do tog podatka, kada vas boli glava, narežite zelenu jabuku i uživajte u mirisu.

Uz jabuku i ostalo voće lakše dozrijeva

Jabuke, poput breskvi, banana i kruški otpušta Etilen - nezasićeni plinoviti ugljikovodik, koji ubrzava proces sazrijevanja. Ako želite da voće u vašoj kući brzo postane zrelo ja jelo, stavite ih u papirnatu vrećicu i dodajte jabuke. Ako želite postići upravo suprotno - ne stavljajte jabuke u blizinu drugog voća.

Čisti kosu

pH vrijednost jabučnog octa je komplementarna pH vrijednosti naše kose. Stoga ovaj prirodni pripravak pomaže vratiti narušenu pH ravnotežu, obnavlja zdravlje i vitalnost kose, i to zaglađivanjem kutikula. Zbog toga kosa puno bolje reflektira svjetlost pa ima i sjajniji izgled.

Hrana je pticama

Našim pernatim prijateljima je ovo draga poslastica, a posebno tijekom hladnih dana kada im hrana nije lako dostupna. Narežite jabuku na komadiće i ostavite na balkonu ili prozoru – ptice će vam biti zahvalne.

A. A. 

Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!