Sve tajne najbolje pripreme patlidžana!

patlidzan

Patlidžan je najbolji kada je kora sjajna i čvrsta, a vrh i peteljka izgledaju svježe. S obzirom da poput spužve upi­ja ulje na kojem se prži, patlidžan je dobro prije toga posoliti - tako će pustiti vlagu i upiti manje ulja. Kako pripremiti ukusni pečeni patlidžan saznjate u nastavku!

Znate li kada je patlidžan najbolji? Koje sve boje može biti? Kako ga pravilno očistiti te najjednostavnije pripremiti? Pročitajte ulomak iz knjige "Umjetnost jednostavne hrane", u izdanju Mozaik knjige i odgovore na ova pitanja! 

Sve boje patlidžana

Najčešće ćemo naći velik, ljubičast, ovalan patlidžan, ali uzgaja se još puno različitih sorata. Taj uobičajeni patlidžan može biti malen ili velik, a raspon boja je od tamno-ljubičaste do neobičnog patlidžana na bijele i ljubičaste pruge. Manji i tanji patlidžan (azijski patlidžan) uzgaja se u svim nijan­sama ljubičaste. Doista, inačice su gotovo neiscrpne: od plodova veličine špekula do patlidžana jarke narančaste i crvene boje. Ako nije naznačeno drugačije, u većini recepata možete uzeti bilo koju sortu.

Patlidžan je najbolji kada je kora sjajna i čvrsta, a vrh i peteljka izgledaju svježe. Mutna boja bez sjaja znak je da je patlidžan prezreo ili da je nakon branja dugo stajao.

Patlidžan operite i odrežite vrh i dio s peteljkom. Većinu patlidžana ne morate guliti jer je kora obično tanka i nježna. U mnogim ćete receptima naći uputu da patlidžan prvo treba posoliti kako ne bi bio gorak, ali to za male plodove nije nužno. Nije ni za velike, važno je samo da su im sjemenke male i mekane. No, patlidžan će poput spužve upi­jati ulje na kojem se prži. Posolimo li ga prije toga, pustit će malo vlage pa će tako upiti manje ulja. Kako ne bi bio previše mastan, patlidžan možete poprskati uljem i peći u pećnici.

Pripremite pečeni patlidžan

Patlidžan možete peći u komadu, prepolov­ljen ili narezan. Velike plodove obično pečemo cijele ili prepolovljene i potom gnje­čimo u pire. Prerežite patlidžan popola i meso oštrim nožem zasijecite u mrežast uzorak. Posolite i popaprite. Stavite ga odre­zanom stranom nadolje na uljem premazan lim. Pečete li patlidžan u komadu, samo ga stavite na nauljen lim. Pecite na 200 °C dok ne bude mekan. Uvijek provjerite na kraju gdje je bila peteljka. Mekano meso izvadite žlicom.

Patlidžan se može peći i tako da ga nare­žete na ploške ili kriške i poslužite dok je topao kao prilog ili ga marinirati i poslužiti kao predjelo ili salatu. Najprije odrežite oba kraja, a potom plod narežite uzdužno na deblje kriške ili poprečno na deblje ploške (oko 1,5 cm). Pretanko narezane ploške ili kriške osušit će se prije nego što se ispeku. Ploške patlidžana izdašno posolite i pustite da odstoje nekoliko minuta. Do tada zagrijte pećnicu na 200 °C i nauljite lim za pečenje. Složite patlidžan i nauljite ga odozgor. Pecite 20 do 35 minuta (ovisno o veličini ploški ili kriški). Gotovo je kada je sav mekan i odozdol smećkast. Ako se zalijepio, lakše ćete ih podići nakon nekoliko minuta. Poslužite odmah ili začinite vinskim octom, ploškicama češnjaka, nasjeckanim začinskim biljem, ekstra djevičanskim maslinovim uljem i svježe mljevenim crnim paprom pa poslužite na sobnoj temperaturi.

Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!