Taro je škrobom bogat gomoljasti korijen koji nalikuje krumpiru i potječe iz Azije.
Izgledom podsjeća na krumpir, a korijen ove biljke je jestiv i koristi se najčešće u Aziji, Africi i južnoj Americi. Korijen omekša kada se kuha, a okusom podsjeća na kesten.
Prije pripreme ga je potrebno oguliti i dobro oprati, a kuhati se mora kako bi se spriječile reakcije poput peckanja u grlu zbog kalcijeva oksalata koji je pristan u svježoj biljci. Osim kuhanja, taro korijen možete peći ili kuhati na pari.
Zdravstvene dobrobiti taro korijena
1. Sadrži više kalorija od krumpira, u 100 grama nalazi se 122 kalorija. Sadrže proteina otprilike kao krumpir
2. Korijen biljke ne sadrži gluten, ali zato nudi puno vlakana i antioksidanata te minerale i vitamine
3. Jedan je od najboljih izvora dijetnih vlakana – u 100 g nudi 4.1 g vlakana pa će tako štititi zdravlje gastroenterološkog i probavnog sustava.
4. Korijen tara sadrži visok udio kalija,Kao mineral ima ozbiljnu vitalnu ulogu u tijelu, a pomaže kod kontrakcije mišića, regulacije tekućine i ravnoteže minerala. Kalije je neophodan za zdravlje srca.
5. Kako taro sadrži razne antioksidante, uključujući i beta karoten, štiti zdravlje oka te sprečava razvoj makularne degeneracije i sive mrene.
A. A.
Foto: shutterstock