Umak za roštilj je dobar za zdravlje

raznjici, meso, rostilj

Toplo vrijeme kao da nam šalje pozivnicu za roštilj na otvorenom. Ako ste se bojali uživati umacima i marinadama zbog nagomilavanja suvišnih kilograma, nemate razloga. Stručnjaci su dokazali zdravstvene dobrobiti finih umaka.

Kanadski su biolozi proučavali umake za roštilj i marinade, te ustanovili kako su oni prepuni zdravih sastojaka koji poboljšavaju naš imunitet i pridonose zdravlju cijelog tijela. Antioksidansi su glavne sastavnice mnogih začina, a oni štite od bolesti koje povezujemo sa starenjem, poput raka, srčanih oboljenja, moždanog udara, Alzheimerove bolesti, artritisa ili sive mrene.

Antioksidansi se bore protiv štetnih molekula-slobodnih radikala koji oštećuju stanice našeg tijela, te tako uzrokuju bolesti.

"Biljke i začini su sjajni izvori antioksidansa, međutim, teško je procijeniti optimalnu količinu konzumacije jer se obično ne konzumiraju u velikoj količini, za razliku od voća i povrća", smatra doktor Raymond Thomas, voditelj istraživanja. "Začini se koriste u relativno maloj količini kao sastojci recepata i u kombinaciji za marinade koje pojačavaju okus hrane".

Stručnjaci naglašavaju kako na status antioksidansa mogu utjecati metode kojima se umaci rade, vrijeme u kojem hrana "leži" u marinadi ili različite vrste pripreme namirnica.

Biolozi Sveučilišta Zapadnog Ontaria su proučavali status antioksidansa iz sedam popularnih tržišnih marki umaka za roštilj koje sadrže začine, jednako kao i učinak mariniranja namirnica i termičke obrade mesa.

Svaki je umak lako dostupan u većini trgovina, a neki uključuju marinadu na bazi češnjaka, pržene ljute papričice, češnjaka i meda, papra s limunom i češnjakom i sl.

Iako je proces kuhanja smanjio kvalitetu antioksidansa za otprilike 50 posto, umaci su svejedno sadržavali veliku količinu antioksidansa koji pospješuju zdravlje.

Ako se ne možete odlučiti kojim začinima želite poboljšati okus današnjeg obroka, zavirite u članak o najboljim začinima za očuvanje zdravlja!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!