Variva à la Marina

Marina Sanguinetti ice i pice

Za vas smo pripremili dva okrepljujuća variva - stvorena za ove hladne zimske dane: varivo od leće, slanine i špinata te varivo od zelenog povrća i daganja.

Koliko puta pomislite: "Uh, da mi je pojesti nešto žlicom…"? Osobito zimi, kad nam sva osjetila žude za nečim toplim i krepkim. Marina nam je stoga pripremila dva variva koja će vas zasigurno iznenaditi smjelim kombiniranjem sastojaka ili uporabom začina za koje ste mislili da su dobri samo za kolače, poput zvjezdastog anisa ili cimeta.

Začini, rabljeni umjereno i skladno kombinirani, naglasit će osnovne namirnice i dodatno vas zagrijati, a sigurni smo da će i najvatreniji zagovornici šnicla vilicu i nož rado zamijeniti žlicom.

Varivo od leće, slanine i špinata

Sastojci:

  • dvije šalice smeđe leće
  • pet šalica vode
  • dvije žlice ulja
  • dva srednja luka
  • jedna čili papričica
  • 100 grama slanine
  • žličica kurkume
  • žličica mljevenog kima
  • žličica cimeta
  • jedna mala stabljika limunske trave ili traka limunove korice
  • jedna šalica pilećeg temeljca
  • jedna šalica kokosovog mlijeka
  • 200 grama špinata
  • sol

Priprema:

1. Namočite leću preko noći. Sljedeće jutro promijenite vodu te kuhajte leću 30–45 minuta dok ne omekša.

2. U loncu na srednjoj vatri pirjajte na ulju sitno nasjeckan luk i čili dok luk ne postane proziran, ali ne i zlatan. Ubacite slaninu koju ste prethodno narezali na kockice i pirjajte tri minute.

3. Začinite kimom, cimetom, kurkumom i limunskom travom ili koricom limuna te kuhajte jednu minutu.

4. Dodajte leću, pileći temeljac i kokosovo mlijeko. Kuhajte na slaboj vatri 20 minuta.

5. Na kraju primiješajte špinat. Kuhajte pet minuta te poslužite.

Varivo od zelenog povrća i dagnja

Sastojci:

  • maslinovo ulje
  • jedan srednji luk
  • četiri režnja češnjaka
  • dva mala poriluka
  • sok jedne naranče
  • naribana korica jedne naranče
  • pola zvjezdastogi anisa
  • jedna četvrtina žličice sjemenki komorača
  • jedna žlica šećera
  • prstohvat šafrana
  • majčina dušica
  • jedan lovorov list
  • 100 grama slanutka
  • čaša suhog bijelog vina
  • dva krumpira
  • pola šalice umaka od rajčice
  • dvije žlice Pernoda
  • 200 mililitra pilećeg temeljca
  • sol
  • papar
  • dvije tikvice
  • 500 grama dagnji

Priprema:

1. U loncu iznad srednje vatre dvije minute pirjajte na maslinovu ulju sitno isjeckan luk i naribani češnjak. Smanjite vatru i dodajte sitno nasjeckan poriluk te pirjajte pet minuta.

2. Ubacite narančinu koricu, sjemenke komorača, zvjezdasti anis, šećer, šafran, majčinu dušicu, lovorov list te kuhajte još minutu. Dodajte slanutak, pa zatim bijelo vino te kuhajte 5pet-osam minuta dok sav alkohol ne ispari.

3. Krumpir narezan na kockice, umak od rajčice, Pernod i pileći temeljac pridodajte u posudu te poklopljeno kuhajte 15 minuta.

4. Dodajte tikvice koje ste prethodno prerezali na polovice te zatim na kriške i kuhajte nekoliko minuta. Kada tikvice počnu mekšati, ubacite još dagnje, posolite, paprite i začinite sokom od naranče. Kada se dagnje otvore, jelo je spremno za posluživanje.

Autorica teksta: Rosa Bilić
Foto: Damir Fabijanić

 Prati nas na Viber Public Chatu!