Voće i povrće čuva tajnu zdravog srca

Povrce, mama, dijete

Koliko puta su nam roditelji govorili kako moramo jesti voće i povrće kako bi bili zdravi? Ovo već i vrapci na grani znaju, a sada stiže još jedna u nizu mnogih znanstvenih potvrda naših starih.

Istraživači kliničke fiziologije finskog Sveučilišta Tampere su usporedili podatke o životnom stilu preko 1600 osoba, koje su pratili kroz razdoblje od 27 godina. Koncentrirali su se na unos voća i povrća u djetinjstvu i životnom stilu u odrasloj dobi.

Svim je ispitanicima ispitana krutost arterija pulsnom valnom brzinom. Kada srce kuca, izbačaj krvi stvara pulsni val koji putuje stjenkom arterijalog stabla. Brzina ovog pulsa ovisi o krutosti arterija – što je stjenka kruća, to će brzina biti veća

Krutost arterija je povezana s aterosklerozom, koja je ključni faktor bolesti srca. Kada su arterije krute, srce se mora više truditi kako bi učinkovito moglo pumpati krv.

Ustanovljeno je kako su djeca koja su jela manje voća i povrća u odrasloj dobi imala veću brzinu pulsnog vala u odnosu na ispitanike koji su u djetinjstvu svoje obroke upotpunjivali zdravim namirnicama. Čak i kada su uzeli u obzir druge faktore rizika, poput razine kolesterola, rezultati stručnjaka su bili nepromijenjeni.

"Ovi rezultati upućuju kako je cijeloživotni obrazac male konzumacije voća i povrća povezan s ukrućenjem arterija u odrasloj dobi. Roditelji i pedijatri imaju još jedan razlog za ohrabrenje djece kada je u pitanju konzumacija voća i povrća", zaključio je dr. Mika Kahonen, voditelj istraživanja.

Istraživanje je objavljeno u časopisu Circulation: Journal of the American Heart Association.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!