Zagrijte se kuhanim vinom

kuhano vino, cimet

Kuhano vino tradicionalno se pije u jesen i zimu, najviše za vrijeme praznika. Razlikuje se od "normalnog" vina samo po tome što je zagrijano i dodani su mu začini.

Ako trebamo izabrati miris zime, najprije se sjetimo mirisa kuhanog vina s klinčićem i cimetom. Svojom nas toplinom okrjepljuje, a mirisom tjera na sanjarenje.

Obično za kuhanje odabiremo ona vina koja nisu preskupa jer će arome začina dominirati, a originalni će se bouquet vina izgubiti. Za uobičajeni recept će vam biti potrebno vino, šećer, te začini poput štapića cimeta (cimetova kora), klinčića, korice limuna ili naranče. U Njemačkoj se često dodaju zrna vanilije ili vanilin šećer, što daje zanimljivu aromu.

O vama ovisi što još želite dodati, a ako vam se ne sviđa omjer namirnica, možete ga sami promijeniti. Dok kuhate vino, probajte kakvog je okusa i promijenite količinu sastojaka. Ako je vino kiselije, dodajte više šećera, a ako želite mirišljavije vino, koncentrirajte se na cimet i klinčić.

Sastojci:

  • litra vina (crnog ili bijelog)
  • 2 dl vode
  • 150-200 g šećera plus jedan vanilin šećer
  • 2 štapića cimeta
  • 7 klinčića
  • 1 žlica naribane korice limuna i naranče

Priprema:

Stavite kuhati pola količine vina, vodu, šećer, cimet, korice agruma i klinčiće. Kada mješavina zakipi, smanjite vatru i dodajte preostalo vino. Na laganoj vatri kuhajte pet do deset minuta i poslužite uz kestene.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!