Zašto voće i povrće sprječava rak?

salata-vegetarijanstvo-zdravo1

Vegetarijanska prehrana često se analizira zbog pozitivnog utjecaja na zdravlje. Vegetarijanci su boljeg zdravlja od ostatka populacije, pogotovo kada je u pitanju sprječavanje raka. Mnoge su se studije pozabavile ovim pitanjem i dale odgovor.

Režim prehrane karakterističan za vegetarijance nudi vlakna i fitonutrijente koji su od velike pomoći u prevenciji raka. Vegetarijanci konzumiraju veće količine povrća, pa tako više uživaju u njegovim prednostima nego osobe koje povremeno jedu povrće kao prilog. Vlakna čiste naše tijelo tako da za sebe vežu toksine i otpadne tvari. Tako se rizik od razvijanja raka crijeva svodi na minimum.

Fitonutrijenti su članovi obitelji antioksidansa, čelnici borbe protiv slobodnih radikala - molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.

Fitonutrijenti koji se nalaze u voću i povrću su najmoćnije tvari u borbi protiv raka. Najviše zaštite pružaju:

  • vegetarijankaselen
  • folna kiselina
  • vitamin B12
  • vitamin D
  • klorofil
  • antioksidanti
  • karoteni (a-karoten, b-karoten, likopen, lutin i kriptoantin).

Svakim danom se stavljamo pod utjecaj sve većeg broja kancerogenih tvari. Pretjeranom težinom, premalom količinom kretanja i krivom prehranom ne možemo imunitet dovesti na optimalnu razinu kako bi se uspješno borio protiv malignih bolesti – ubojice broj jedan suvremenog doba. Velike količine voća i povrća nam daju potrebno oružje za takvu borbu.

Što treba jesti?

Namirnice bogate antioksidansima su bobičasto voće, crveno grožđe, ribe dubokih mora i tamno lisnato povrće.

Najbolji izvori vitamina D su hladnovodne ribe, ulje jetre bakalara, maslac i žutanjci.

Morske alge su izrazito bogate klorofilom jer proizvode najviše količine kisika na Zemlji.

Karotene nalazimo u povrću žute i narančaste boje.

Grah, zeleno lisnato povrće poput špinata i kelja su bogati folnom kiselinom, a brazilski oraščići i blitva su bogati izvori selena.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!