Hrana i recepti

Hrana i recepti

Žitarice su nove zvijezde ukusnih juha

Pozovite goste na večeru i iznenadite ih bogatom juhama sa žitaricama koje bez problema mogu biti odlično i hranjivo glavno jelo. Poslužite kraljicu zime, toplu i slasnu juhu, koja osvaja vrhunskim okusom i pomno biranim povrćem.

U vrijeme kad većina nas živi užurbanim tempom i radnim danima rijetko uspijemo obitelj okupiti za stolom, potrebno je malo mašte kako bi vaši ukućani dobili fino i slasno glavno jelo, koje je ujedno nutritivno hranjivo. Juhe su idealan obrok zimi, no nekako ih uvijek smatramo zdravim predjelom.

No juhe itekako mogu postati glavno jelo, posebno ako su obogaćene žitaricama. Nemojte oklijevati pozvati prijatelje na finu večeru i iznenadite ih trendi glavnim jelom – Bogatim juhama sa žitaricama.

Evo nekoliko odličnih ideja za prijateljsko i obiteljsko okupljanje za stolom. Osvojite nepca vaših gostiju čak i ako vam kronično nedostaje vremena za kuhanje slasnih jela. Ukoliko ste ljubitelj gljiva, posebno vrganja, možete pripremiti Bogatu juhu s vrganjima i heljdom

Heljda i vrganji čine ovu juhu idealnim predjelom ili samostalnim obrokom u bilo koje doba dana. Ova nutritivno bogata juha zasitit će svakoga, a vrganji i birano povrće zadovoljit će i najveće gurmane među vama. 

Vrganji su niskokalorični stoga su idealni za sve one koji se žele vratiti u formu. Oduševite goste Podravka juhom koja se jednostavno priprema. Za 15 minuta imat ćete obrok s puno povrća, bez dodatnih pojačivača okusa, kao odličan izvor vlakana i proteina.

Bogatstvo okusa

Ako vam gljive nisu prvi izbor, možete pripremiti Bogatu juhu s pet žitarica.

Ječam, pir, zob, heljda i kvinoja čine ovu juhu bogatu nutrijentima, a pomno birani začini i povrće daju joj vrhunski okus. Idealna je za sve one koji u nedostatku vremena traže brz, ukusan i lagan obrok jer je spremna za svega dvadesetak minuta. 

Ječam je u posljednje vrijeme nekako zaboravljena žitarica, iako su ga naše bake rado kuhale. Iznenadite svoje članove obitelji i goste za stolom Bogatom juhom od ječma i povrća.

Bogatstvo ove juhe nalazi se u ječmu koji je odličan izvor minerala, a pomno birano povrće poput poriluka, krumpira, luka, rajčice i još mnogih drugih, čine je odličnim izvorom nutrijenata. Za one koji ne priznaju juhu bez mesa, nenadmašnu mesnu notu ovoj juhi daje sušena mesnata slanina.

Zašto su nam potrebne žitarice?

Svima nam u zimskome razdoblju nekako nedostaje energije. 

Stoga su juhe sa žitaricama odlično glavno jelo koje će vas zasititi i dati vam potrebnu energiju. 

Podravka juhe odlikuju se visokom kvalitetom i samo najboljim sastojcima. 

Više doznajte na: https://www.podravka.hr/.

Fun facts o žitaricama:

  • 7. ožujak je Svjetski dan žitarica
  • Riječ žitarica potječe od Ceresa, što je ime rimske božice žetve i poljoprivrede. Otud potječe i engleski naziv „cereal“
  • Naši preci počeli su uzgajati prve žitarice prije otprilike 8000 godina
  • Od amaranta i kvinoje možete napraviti kokice, koje izgledaju kao krupno zrno i imaju okus sličan orasima. Kokice od amaranta i kvinoje možete i sami napraviti kod kuće, u tavi baš kao i klasične kokice od kukuruza i to bez masnoća.
  • Tijekom legendarne misije svemirske misije Apollo 11 astronauti Neil A. Armstrong, Michael Collins i Edwin Eugene “Buzz” Aldrin, Jr. za doručak su jeli posebno pripremljene žitarice.

Sadržaj omogućila Podravka

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo